30. lipanj 2014.

Purgari na komemoraciji i obilježavanju početka prvog svjetskog rata

purgari u beču

30.06.2014.- Petorica pripadnika Varaždinske građanske garde, varaždinskih Purgara, boravili su u  ovog vikenda u Austriji, u malom mjestu PÖCHLARN, sedamdesetak kilometara od glavnog grada Beča gdje je u dvorcu  ARTSTETTEN i u bazilici MARIA TAFLER bila obilježena stota godišnjica početka prvog svjetskog rata i sjećanje na ubojstvo kraljevskog nasljednog para, kneza Franza Ferdinanda Austrijskog i vojvotkinje Sophie von Hohenberg u Sarajevu.
O boravku Purgara u Austriji izvijestio je glasnogovornik Varaždinske građanske garde Dražen Loparić:

Pripadnici raznih povijesnih postrojbi iz gotovo cijele Europe došli su na obilježavanje ove zančajne obljetnice: dragoneri, husari, mornarica, strijelci, grenadiri….. Šarolikost boja i obilježja, odora i oružja svakako je okruženje oko dvorca činilo vrlo interesantnim.
Protokol cijele ceremonije bio je vrlo zgusnut, no uprkos tome našlo se vremena za pozdraviti stare poznanike iz Austrije, Slovenije, Njemačke, Belgije … i među njima jedina postrojba iz Hrvatske – Varaždinska građanska garda. Osim što smo dobili izuzetnu počast od reprezentiramo našu domovinu i naš Varaždin, počašćeni smo i prigodom na samoj svečanosti. Naime,  plamenac na naš zastavu izvjesio je mladi Nadvojvoda Ferdinand- Zvonimir  von Habsburg. Tako da na našoj zastavi vijore dva plamenca:  prvi;, kume  naše zastave Francheske von Habsburg i drugi; njenog sina, Ferdinanda-Zvonimira. Važno je napomenuti da smo jedina povijesna postrojba kojoj je pripala ta čast, jedina postrojba u cijeloj Europi.
Pripadnici Varaždinske građanske garde odali su počast na grobu kneza Franza Ferdinanda Austrijskog i vojvotkinje Sophie von Hohenberg, održavši jednu smjenu počasne straže.
Naravno da su „purgari“ iskoristili vrijeme izvan protokola da našim prijateljima po odori pričamo o našem gradu, našoj domovini, našoj tradiciji. Ne treba ni spominjati da su mnogi od njih bili u Hrvatskoj, barem na našem moru, a sad smo ih pozvali da posjete i ljepote našeg kontinenta, Varaždina, Hrvatskog zagorja, da probaju naše specijalitete i izvrsna vina, posjete stare kurije i dvorce, toplice ….
Ovakav nastup Varaždinske građanske garde nije ostao nazapažen, pa su uslijedili pozivi na nova druženja i proširenje suradnje. Ovdje je važno spomenuti da je Varaždinska građanska garda dobila čast i dužnost da bude organizator, nositelj i provoditelj udruživanja i drugih povijesnih postrojbi iz Republike Hrvatske u Paneuropsku organizaciju povijesnih postrojbi, kojoj je na čelu sam Karlo von Habsburg. Sigurni smo da ćemo i taj zadatak kvalitetno i uspješno odraditi.