20. prosinac 2018. | Autor: ddretar

Pume se vratile u Varaždin

Na 26. obljetnicu osnivanja i deset godina nakon odlaska, u vojarnu u Optujskoj ulici u Varaždinu vratile su se legendarne Pume – nekada proslavljena 7. gardijska brigada koja je sudjelovala u pobjedničkim akcijama Domovinskog rata, a danas 2. oklopno motorizirana brigada „PUMA“. 

Na dočeku Puma u Varaždinu bila su i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera general Mirko Šundov, Anđelko Stričak izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i drugi visoki uglednici.
Na svečanosti u vojarni koja od danas nosi ime 7. gardijska brigada Puma prvi je govorio gradonačelnik dr.sc. Ivan Čehok koji je Pumama izrazio dobrodošlicu te je rekao: Nitko i nikada neće osporiti da je u Varaždinu rođena jedna od najboljih , najhrabrijih i najmoćnijih postrojbi koje je Hrvatska ikada imala. Ovaj grad je kolijevka Puma, ovaj grad je kolijevka pobjedničke vojske. Bili ste tada, i sada ste „Semper primus“ – Uvijek prvi. To su bili ljudi koji su se prvi odlazili od obiteljskog stola, odlazili sa svojih radnih mjesta, sa hakla ili čašice razgovora. Odlazili su tamo gdje ih je Hrvatska najviše trebala, tamo gdje su bili najpotrebniji i gdje je trebala prevaga. Ovaj grad je 1995. godine trijumfalno dočekao svoju vojsku, svoje heroje, svoje Pume. Dočekali smo vas i prije nekoliko dana, dočekujemo vas otvorenih srca, prijateljski i srdačno. Jer vi ste ono najbolje u hrvatskoj povijesti što je stvaralo našu Domovinu.
Nakon svečanosti u vojarni, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon prijema u županiji prošetala je centrom a u Gradskoj vijećnici je održala sastanak s gradonačelnikom i predsjednikom Gradskog vijeća Damirom Habijanom te njihovim suradnicima, odnosno članovima vijeća.

 

Nakon susreta s predsjednicom gradonačelnik Ivan Čehok je izjavio:

„Predsjednica je dobro upoznata sa stanjem u Varaždinu, ne samo s povratkom Puma nego i s općom gospodarskom i socijalnom slikom Varaždina. Zna da smo grad s najmanjom stopom nezaposlenosti i s punom zaposlenošću, da imamo jaki rast ICT područja. Upoznata je i s time da su u našem gradu nešto niže plaće nego u prosjeku Hrvatske. Razgovarali smo o tome na koji način je moguće požuriti da se napravi informatički kampus, da se ne čeka 2021. godina i promjena financijskog okvira s Europom, nego da se to, ako bude moguće, napravi što prije. Predsjednica nam je u tome dala podršku. Upoznali smo je također s time da je Varaždin po glavi stanovnika u vrhu Hrvatske po iskorištenosti EU fondova, jer tu su Aglomeracija, Studentski dom, vrtići, Tehnološki park - s obzirom na to da u gradu ima dosta malih informatičkih tvrtka koje se žele proširiti. Složili smo se da treba činiti ono što Varaždin i čini, što više ulagati u obrazovanje i povezati obrazovanje i gospodarstvo.“