26. travanj 2013.

Prostor za izlaganje zbirke suvremene svjetske keramike

kerameikon pressica image kerameikon

26.04.2013.-Grad Varaždin i Hrvatsko keramičarsko udruženje KERAMEIKON sklopili su Sporazum o poslovnoj suradnji   kojim se Udruzi do kraja ove godine na korištenje ustupa prostor od 150 četvornih metara u Kukuljevićevoj ulici u Varaždinu. Prostor je namijenjen zbirci suvremene svjetske keramike koju čine 225 keramičkih umjetničkih djela iz čak 45 zemalja iz cijelog svijeta.
O detaljima sporazuma bilo je riječi na današnjoj konferenciji za novinare koju su održale zamjenica varaždinskog gradonačelnika i saborska zastupnica Natalija Martinčević i predsjednica KERAMEIKON-a Blaženka Šoić Štebih.
„Kako je poslovni prostor u Kukuljevićevoj ulici na broju 10 stajao neiskorišten, Grad Varaždin je odlučio omogućiti KERAMEIKONU izlaganje zbirke u svrhu popularizacije keramike kao tehnike likovnog izražavanja, ali ujedno  i doprinijeti obogaćivanju kulturno – turističke ponude u gradu.“ – rekla je Natalija Martinčević.
Ova iznimna vrijedna zbirka zasigurno će postati nezaobilazno mjesto ne samo za varaždinske ljubitelje umjetnosti, već i za brojne turiste koji navraćaju u Varaždin.
„ Zbirka suvremene svjetske keramike sadrži odabrana donirana djela svjetske keramike izlagana na I. II. III. i IV. Međunarodnom  festivalu postmoderne keramike i izložbi CERAMICA MULTIPLEX. U Zbirci se nalaze gotovo svi nagrađeni radovi od 2005. do 2012. godine kao i radovi s drugih izložbi KERAMEIKONA, koje su umjetnici darovali posebno za Zbirku.Radovi su vrlo različitih dimenzija i izrađeni su u najrazličitijim keramičarskim tehnikama, a  zastupljeni su umjetnici iz mnogih zemalja svijeta: Austrije, Australije, Belgije,  Crne Gore, Češke, Danske, Egipta, Estonije, Finske, Češke, Grčke, Irske, Italije, Izraela, Japana, Kanade, Kine, Litve, Mađarske, Makedonije, Meksika,  Nizozemske, Novog Zelanda, Njemačke, Pakistana, Poljske, Puerto Rica, Rumunjske, Rusije, SAD-a, Slovenije,  Srbije, Španjolske, Švedske, Švicarske, Turske, Velike Britanije, Venezuele  i Hrvatske. Osim izlagačkog dijela, predvidjeli smo i radionice i mogućnost da se posjetitelji i sami okušaju u izradi keramike“ – pojasnila je Šoić Štebih.