10. siječanj 2020. | Autor: ddretar

Promocija šumske pedagogije

U cilju promocije novih modela rada s djecom u dječjim vrtićima, poput sve popularnije šumske pedagogije, u Gradskoj vijećnici Grada Varaždina u petak je priređeno primanje za predstavnice Dječjeg vrtića „Dječji svijet“. 

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok primio je vlasnicu i ravnateljicu vrtića Ljubimku Hajdin te djelatnice Helenu Hajdin i Sanju Dretar koje su radile, zajedno s ostalim odgajateljicama, na ostvarivanju programa boravka djece u prirodi.

Za taj projekt, koji se provodi već osam godina, Središnji državni ured za šport Republike Hrvatske vrtiću Dječji svijet dodijelio je prestižnu nagradu #BeCROactive. Kako je naglašeno na prijemu kojem je prisustvovala i pročelnica Draženka Dević, tijekom godine vrtić organizira pedesetak manjih izleta u prirodu privikavajući djecu na boravak i snalaženje u prirodi. Poučeni također iskustvima uglavnom skandinavskih zemalja, i vrtići u Hrvatskoj odnosno u Varaždinu sve više nastoje osigurati boravak djece u prirodi. Upravo zbog toga, gradonačelnik je pokrenuo inicijativu da se uskoro ponudi svim vrtićima u Varaždinu sudjelovanje u organizaciji dana kada bi sva djeca vrtića, zajedno s roditeljima i odgajateljima otišla na kraći izlet.

Čestitam Dječjem svijetu na dobivenoj nagradi i smatram da je dobra prilika da se njihovo iskustvo podijeli s ostalim vrtićima. U hrvatskim okvirima modeli šumske pedagogije još nisu dovoljno razvijeni što je loše jer djecu treba privikavati na boravak u prirodi. Svi zajedno samo došli na ideju da potaknemo organizaciju prvog izleta za sve varaždinske vrtiće. To ćemo napraviti organizirano s planinarskim vodičima i uz logistiku Grada Varaždina. Na takav način omogućit ćemo svima da se upoznaju s modelima šumske pedagogije, da se druže i borave u prirodi – zaključio je gradonačelnik Čehok.

 

Više o nagradi na: https://europski-tjedan-sporta.hr/o-tjednu/becroactive-nagrade/