28. rujan 2020. | Autor: ddretar

Promocija footomonografije o 50 godina barokih večeri

Varaždinske barokne večeri kroz 50 godina kontinuiranog održavanja, uz to što su postale najbitnija oznaka grada Varaždina, znak su i hrvatskog kulturnog identiteta. Naglasio je to gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok na predstavljanju fotomonografije o  50 godina Varaždinskih baroknih večeri održanom u ponedjeljak u Velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta.

Festival se na prijelazu stoljeća, rekao je gradonačelnik, a naročito u  zadnjih 15 godina otvorio prema svijetu i prema Europi. I kako umjetnost živi u metabolizmu okruženja, tako su i barokne večeri dovodile najpoznatije glazbenike iz mnogobrojnih zemalja partnera, a ujedno promovirale hrvatsku glazbenu baštinu. – obrazložio je gradonačelnik Čehok založivši se za nastavak europskog koncepta festivala. Spomenuo je, između ostalih, dvije osobe koje su utjecale na koncept festivala, maestra Vladimira Kranjčevića i sadašnjeg ravnatelja Davora Bobića koji ne na promociji fotomonografije najavio da će, ukoliko prilike dozvole, slijedeće zemlje partneri festivala biti Republika Slovenija i Republika Irska. Varaždin je mali grad velike kulture – naveo je Bobić i nastavio: Osjećam strahopoštovanje prema festivalu! Organiziravši festival u ovakvim prilikama napravili smo podvig kojem se divi i na kojem nam čestita cijeli svijet. O fotomonografiji je na početku govorio autor Ernest Fišer, spomenuvši da monografsko izdanje donosio programe ukupno 952 održana koncerta. Uz njega, ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik prisjetio se imena važnijih osoba osnivača i ljudi koji su svojim radom doprinijeli ugledu festivala poput Marijana Zubera i Jurice Muraja.

Fotomonografija će ostati trajni zapis o nezaboravnih 50 godina festivala koji je ugostio najpoznatije glazbenike, koji je promovirao hrvatske barokne autore u svijetu i za koji se u ulozi partnera izuzetno zanimaju zemlje  članice Europske unije. Fotomonografija VBV-a  moći će se kupiti u boljim knjižarama već slijedeći tjedan po cijeni 200 kuna.