30. rujan 2020. | Autor: ddretar

Prolazom Marijana Zubera počinje veliki posao postavljanja ploča s imenima ulica u Varaždinu

Ploču s imenom „Prolaz Marijana Zubera“ u srijedu je u Varaždinu postavio gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok označivši tako početak radova na postavljanju novih 125 uličnih i 30 mjesnopisnih ploča. 

Dijelu nekadašnje Bakačeve ulice, od Gajeve do Šenoine prema varaždinskoj tržnici, nadjenuto je novo ime u  okviru reambulacije i nove katastarske izmjere s osnivanjem nove zemljišne knjige u katastarskoj općini Varaždin koja je pri završetku.

Gradonačelnik Čehok je objasnio: Postavljanjem novih ploča uspostavit će se novi adresni sustav grada Varaždina što je pretpostavka da konačno uredimo katastar i zemljišne knjige. To su poslovi koji se rade nekoliko puta u povijesti, a zadnji put se to u Varaždinu radilo prije devedeset godina. – rekao je gradonačelnik Čehok i naveo primjere koji govore o tome da se konačno trebalo urediti to pitanje te dodao: Ovim promjenama u novim zemljišnim knjigama točno će se znati kojoj čestici pripada koje zemljište, kojem dijelu grada i kojem adresnom sustavu. To će nekim građanima stvoriti poteškoće jer će morati promijeniti adresu. No mi smo svima osigurali da im to grad refundira i da to mogu obaviti bez prevelikog čekanja u policijskoj upravi na posebnom šalteru. – rekao je gradonačelnik najavivši da će mnogi zaslužni varaždinski umjetnici dobiti imena ulica.

Na postavljanju ploče u čast pokojnom profesoru Marijanu Zuberu, jednom od najistaknutijih hrvatskih glazbenih pedagoga, dugogodišnjem ravnatelju varaždinske glazbene škole zaslužnom za razvoj glazbenog amaterizma u Varaždinu i cijeloj zemlji u ime obitelji zahvalila je kćer Renata Vitković Zuber. Zbog Kapela Paulina Warasdin je pod ravnanjem Zdenka Kušćera uveličao događaj pjesmom Moj kraj. Zbor je inicirao imenovanje ulice po Marijanu Zuberu koji je bio iznimno cijenjen i poštovan i u čiju čast zbor već drugu godinu organizira festival zborova Zuberfest.

Ploče s novim imenima ulica postavljat će radnici Crtorada, a posao bi trebali završiti do sredine studenog.