21. ožujak 2023. | Autor: dd

Projekt Crvenog križa „Budimo spremni“

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Varaždin, Sandra Mintas izvijestila je u utorak, 21. ožujka 2023. godine zamjenika gradonačelnika Grada Varaždina Miroslava Markovića o provedbi projekta „Budimo spremni“. Riječ je o projektu “ čiji je cilj unaprijediti kapacitete organizacija civilnog društva (OCD-a) za pružanja učinkovitog odgovora na potrebe lokalne zajednice u kriznim i izvanrednim situacijama na području grada Varaždina i varaždinskog prstena općina.

U sklopu provedbe ovog projekta na području grada Varaždin i 10 okolnih općina provedeno je do sada  ukupno 45 radionica s različitim temama vezanim za što bolju pripremu stanovništva u odgovoru na krizne situacije.

 

Tako su provedene  Radionica „Budimo spremni – Pripremimo se prije“ (Osobna priprema i otpornost na izvanredne situacije; izrada osobnog i obiteljskog plana za katastrofe, komplet za katastrofe, osobna odgovornost pojedinca), zatim  Tečaj „Budimo spremni – Naučimo prvu pomoć“ (Obnova znanja iz prve pomoći za veću spremnost osoba u slučaju potrebe) te   Radionica „Budimo spremni – Upoznajmo svoje područje“ (Procjena rizika za pojedinu općinu, upoznavanje sa zadacima i ulogama pojedinih dionika civilne zaštite ). Također provedena je  Radionica „Budimo spremni – Volonteri u pomoć zajednici“ (menadžment volontera, krizno volontiranje, uloga volontera u odgovoru na krizu, Zakon o humanitarnoj pomoći ).

 

Projekt se provodi u partnerstvu s Hrvatskom gorskom službom spašavanja GSS – Stanicom Varaždin, a sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda.

 

Tom prilikom uručila  mu je dva ruksaka sa setom za prvu pomoć te Set2go ruksak u kojem se nalazi osnovni komplet za slučaj izvanredne situacije ili katastrofe.