15. siječanj 2020.

Projekt Come in! - na 7. sastanku ULG-a definiran program Festivala Đurek 60

14. siječnja 2020. godine održan je 7. ULG sastanak Urbact-ove lokalne grupe podrške u okviru projekta Come in! na kojemu je definiran konačan program Festivala Đurek 60.

7. ULG sastanak počeo je ispunjavanjem upitnika o godišnjem izvješću koje Grad Varaždin treba podnijeti Lead Partneru Ujbudi iz Mađarske. Tom prilikom članovi ULG-a imali su priliku iznijeti svoje viđenje do sada odrađenih aktivnosti te ocijeniti Urbact-ov program i alate koji su korišteni tijekom ULG sastanaka. U nastavku sastanka održana je radionica na kojoj se odlučilo o konačnoj verziji programa festivala. Naglasak je opet stavljen na angažman građana i volontera te su svi članovi ULG-a zamoljeni da pokušaju animirati susjede u kvartu za sudjelovanje na festivalu bilo kroz storytelling, izložbe ili radionice. Održavanje idućeg sastanka predviđeno je za travanj, odnosno prije održavanja festivala.

Program URBACT III i projekt Come in! financira se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj unutar Europske teritorijalne suradnje.

Kroz projekt Come in! pokušat će se stvoriti i inspirirati urbane zajednice, smanjiti stupanj socijalne isključenosti i izolacije privlačeći pažnju na zgrade oko nas, njihovu arhitektonsku vrijednost, baštinu i povijest. Svaki od partnera do kraja 2020. godine  implementirat će dobru praksu organizirajući festival koji bi prvenstveno bio namijenjen građanima, odnosno stanovnicima određenog područja grada, ali i svim posjetiteljima.

Mrežu od ukupno sedam partnerskih gradova na projektu čine grad Ujbuda iz Mađarske kao glavni partner te Gheorgheni iz Rumunjske, Plasencia iz Španjolske, Forlì iz Italije, Targowek iz Poljske, Pori iz Finske i Varaždin iz Hrvatske. Kao primjer dobre prakse naveden je Festival Budapest 100 koji se od 2011. godine održava u Budimpešti, a kojega partnerima projekta prenosi glavni partner Ujbuda iz Mađarske.

Proračun projekta Come in! iznosi ukupno 599.312,12 Eura, odnosno 55.432,68 Eura za Grad Varaždin, od čega će 85% iznosa biti sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Više o primjeru dobre prakse koji će se prenijeti kroz projekt možete saznati na: http://urbact.eu/weekend-open-houses