18. svibanj 2024. | Autor: Maja Hrešć

Proizvodi domaćih OPG-ova na 15. Varaždinskom sejmu

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, zamjenik gradonačelnika i saborski zastupnik Miroslav Marković te predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki u subotu su u pratnji direktorice Gradske tržnice Željke Vincek Strugar obišli i podržali domaće OPG-ove na 15. Varaždinskom sejmu – sajmu zdrave hrane i domaćih proizvoda koji se u organizaciji Gradske tržnice održao u Ulici Augusta Šenoe.

„15. Varaždinski sejem okupio je najbolje domaće proizvođače zdrave hrane i domaćih proizvoda i zbilja nudi ponešto za svakoga. Sajam je obogaćen kulturno-umjetničkim programom, imamo i zanimljivu likovno kreativnu radionicu za najmlađe posjetitelje gdje oslikavaju platnene torbe s motivima voća i povrća, a u sklopu sajma održava se i humanitarna podjela sekeli gulaša. Sav prihod je namijenjen prijevozu osoba s invaliditetom. Zahvaljujem svim izlagačima, posjetiteljima i suorganizatorima koji su doprinijeli uspjehu ovogodišnjeg sajma i veselimo se budućim izdanjima gdje ćemo nastaviti promicati obiteljska poljoprivredna gospodarstva te njihov rast i razvoj.“ – rekla je Željka Vincek Strugar.

”Varaždin danas živi punim plućima, nema slobodne klupice na našoj tržnici, a posebno je lijepo obići ovaj tradicionalni sejem zdrave hrane. Imamo tu OPG-ove iz naše županije, ali i goste iz Osječko-baranjske županije, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije. Neki su već u roku od sat vremena prodali sve proizvode. Drago mi je što naši sugrađani prepoznaju kvalitetu domaćih proizvoda i što u velikom broju podržavaju naše manifestacije.” – istaknuo je gradonačelnik Neven Bosilj.

Više od 40 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava predstavilo je svoje proizvode na sajmu, pružajući posjetiteljima priliku da degustiraju i kupe izvrsne suhomesnate proizvode, svježe poljoprivredne plodove, prerađevine od voća i povrća, tradicionalnu domaću tjesteninu, med i pčelinje proizvode, proizvode od ljekovitog bilja i cvijeća te uživaju u gastronomskim delicijama, vrhunskim vinima i likerima, craft pivu, kao i mliječnim proizvodima.

U zabavnom dijelu programa nastupili su KUD Hrvatskih željeznica, Dječje folklorno društvo Sončece i Tamburaški sastav Sedef. Mateja Prstec iz Muzeja anđela održala je za najmlađe posjetitelje likovno kreativnu radionicu uz mogućnost besplatnog oslikavanja platnenih torbi. Cijeli program je vodio varaždinski notar Krunoslav Čolo. 

U sklopu sajma  održala se i humanitarna podjela sekeli gulaša kojeg su pripremili marljivi učenici Gospodarske škole u Varaždinu pod vodstvom svojih mentora. Na štandu Društva osoba s invaliditetom posjetiteljima su se nudile porcije gulaša po preporučenoj donaciji od 2,00 EUR, a sav prihod je namijenjen prijevozu osoba s invaliditetom. Mesnice s varaždinskog placa (mesnica Gotić, Mesna industrija Braća Pivac, mesnica Vugrinec te mesnica Rogina) također su se pridružile organizaciji humanitarne podjele gulaša doniranjem po 5 kg mesa.

Uz Gradsku tržnicu, suorganizatori 15. Varaždinskog sejma su Grad Varaždin, Varaždinska županija, Županijski savez poljoprivrednih udruga te Gospodarska škola Varaždin.