04. veljača 2020. | Autor: Maja Hrešć

Proglašeni najbolji sportaši Grada Varaždina

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Ivan Čehok u ponedjeljak je uz predsjednika Gradskog vijeća Damira Habijana prisustvovao svečanosti 57. proglašenja najboljih sportaša Grada Varaždina.

Najboljim sportašem Varaždina 2019. godine proglašen je Enes Garibović iz Športskog karate kluba „Varaždin“, sportašicom Amanda Mlinarić iz „Varaždinskog streličarskog kluba“, muškom ekipom Hrvački klub „Vindija“ te ženskom ekipom Stolnoteniski klub „Varaždin“.

Gradonačelnik je najboljim sportašima uručio priznanja, a u svom je govoru naglasio kako je prethodne godine sportskih, izborničkih i trenerskih rezultata bilo više nego ikad: „Svi oni koji prate varaždinski sport, treneri, selektori, tvrde da je ovo bila jedna od najboljih godina s najviše osvojenih medalja, sa svjetskim rekordima, svjetskim prvacima. Stvarno možemo reći da sport u gradu Varaždinu živi, jača. Mi smo napravili sve ono što možemo – znatno smo podigli izdvajanja za sport, uložili smo puno više u sportsku infrastrukturu, u stadion Sloboda, Graberje, sada i u Hrašćici, stadion u Zagrebačkoj, ali ne samo u nogomet već i u rukomet, atletiku, streličarstvo i u sve druge sportove. Svi sportovi su nam jednaki i svima treba jednako pomoći, naravno ovisno o broju djece koja treniraju i ovisno o sportskim rezultatima. Jako mi je drago da imamo juniore koji su u svjetskom vrhu kao što je Amanda Mlinarić, Enesa Garibovića koji je također svjetski vrh, da ćemo imati olimpijce. Povećali smo sredstva za pomladak, a povećana izdvajanja urodila su plodom, naslovima svjetskih prvaka u mlađim kategorijama. Ponosan sam i na velik broj rekreativaca te sportaša s invaliditetom. Također treba reći da smo imali sjajne sportske priredbe u gradu prošle godine, a imat ćemo ih i ove. Prošle smo godine imali jedno od najjačih atletskih  prvenstava, ove godine imat ćemo stolnotenisko, već smo se kandidirali i za rukometno prvenstvo koje će biti 2025. godine. Naša sportska infrastruktura dozvoljava nam da danas u gradu Varaždinu možemo organizirati najveća svjetska natjecanja. Ono što je također važno za reći je da nismo zaboravili ni na rekreativce jer prema našoj agendi do kraja ovog mandata svako će naselje u gradu Varaždinu imati sportsko igralište, barem rukometno i košarkaško. Sad smo to napravili u Grabanicama, uskoro krećemo popravljati igralište u Bronxu, i izuzetno nam je važna sportska infrastruktura.“ – rekao je gradonačelnik i svim dobitnicima čestitao na priznanjima i dosadašnjim sportskim rezultatima.

Najbolji sportaš osoba s invaliditetom ili gluhih osoba je Nikola Kosec iz Plivačkog kluba „Vidra“, sportašica Vida Puškadija iz Varaždinskog športskog saveza gluhih, muška ekipa Pikado klub gluhih „Polet“ i ženska ekipa Pikado klub osoba s invaliditetom „Varaždin“. Najveće nade varaždinskog sporta su Mateo Žugec iz Gimnastičkog kluba „Vindija“ i Klara Koščak iz Atletskog kluba „Sloboda“.

Na svečanosti su dodijeljena i godišnja priznanja Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina. Nagrada za životno djelo dodijeljena je Anđelku Mladenoviću iz Športskog društva „Mladost“ za sportska dostignuća u dugogodišnjem radu na popularizaciji, unapređenju, podizanju kvalitete te promidžbi varaždinskog sporta. Mladenović je u sportu 52 godine. Trener godine je Cvijetoslav Zorman iz „Varaždinskog streličarskog kluba“, sportski djelatnik Emil Šanjek iz Gimnastičkog kluba „Vindija“, a školski sportski djelatnik Branimir Štimec iz OŠ Vinica i Biciklističkog akademskog sportskog kluba „Vinica“. Zlatne plakete dobili su Dražen Cesar iz Sportske udruge Sveučilišta Sjever i KK „Vindija“, Zbor atletskih sudaca grada Varaždina i Enriko Parlaj iz Hrvačkog kluba „Vindija“. Posebna priznanja dodijeljena su Snježani Kögl iz Zbora atletskih sudaca, Vladimiru Premužu posthumno te Atletskom klubu „Sloboda“ za suorganizaciju Ekipnog prvenstva Europe u atletici 2. liga.

Diplome za uspješno višegodišnje djelovanje u sportu dobili su Dražen Hudoletnjak (Atletski klub „Sloboda“), Marjana Kovačić (Savate klub „Fight Club Kovačić“), Damir Turković (Gradski rukometni klub „Varaždin 1930“), Matija Tenšić (Košarkaški klub invalida „Varaždin“), Marijan Svetec (Streljački klub „Varteks“), Predrag Zuber (Streljački klub „Varteks“), Ivica Bađun (Trkački klub „Marathon 95“), Suzana Varadin Kalajdžija (Trkački klub „Marathon 95“), Ranko Nenadić (Tenis klub „Varaždin 1181“) i Maja Čop Andesilić (Ženski rukometni klub „Koka“).

Sportski uzori varaždinskih osnovnih škola su Bruna Borovec iz I. OŠ, Nika Dobovičnik iz II. OŠ, Luka Florijanić iz III. OŠ, Petra Žanić iz IV. OŠ, Filip Kukec iz V. OŠ, Barbara Kelava iz VI. OŠ i David Šestak iz VII. OŠ te Magdalena Dvorski iz Centra za odgoj i obrazovanje „Tomislav Špoljar“.

Jubilarnu nagradu za 70 godina uspješnog rada i djelovanja uručena je Streljačkom klubu „Varteks“, za 50 godina Stolnoteniskom klubu „Varaždin“ i Športskom karate klubu „Varaždin“ te za 40 godina Ženskom kuglačkom klubu „Varaždin“.