30. siječanj 2018. | Autor: [email protected]

Proglašeni najbolji sportaši

Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina u ponedjeljak, 29. siječnja 2018. godine, organizirala je u Hrvatskom narodnom kazalištu svečanost 55. proglašenja najboljih sportaša Grada Varaždina. Nagrade najboljima uručio je gradonačelnik dr. Ivan Čehok.

Sportaš Varaždina 2017. godine je Enes Garibović iz Športskog karate kluba „Varaždin“, sportašica Kristina Dudek iz Atletskog kluba „Sloboda“, muška ekipa Hrvački klub „Vindija“, a ženska ekipa Ženski rukometni klub „Koka“. Svi osim Dudek, koja je naslijedila streljačicu Tanju Perec, ponovili su naslove najboljih u sportu Varaždina od prethodne godine.

Predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina mr. sc. Alen Runac sportsku 2017. godinu ocijenio je uspješnom.

„Imamo se čime pohvaliti. Uvijek se može bolje, ali mislim da smo dali svoj maksimum, kako ja, tako i moja ekipa u Izvršnom odboru, kojoj se moram zahvaliti, jer sve su to volonteri, involvirani u sport i za njega izdvajaju svoje slobodno vrijeme. Ovaj posao teško bih odradio bez njihove pomoći“, kazao je Runac te dodao da su prošlu godinu obilježila velika ulaganja u sportske objekte. Runac je istaknuo da Zajednica ima 114 udruga-članica te da će se još više usmjeriti na osiguravanje boljih uvjeta za rad trenera, pogotovo s najmlađima, što dovodi do porasta broja kvalitetnih sportaša te samih rezultata.

Najboljim sportašima i dobitnicima priznanja čestitao je gradonačelnik Varaždina dr. sc. Ivan Čehok podsjetivši da je u Varaždinu prije nekoliko dana završilo Europsko rukometno prvenstvo.

„Koliko god da su bili ljudi iz različitih zemlja, različitih temperamenata, svi su bili jednodušni u ocijeni da je Varaždin sportski grad. Bili su oduševljeni tolerantnošću, navijanjem i ophođenjem prema sportašima. U Varaždinu mi smo tu da pružimo potporu, a sportaši sami najbolje znaju kako voditi sportsku politiku“, rekao je Čehok te najavio povećanje proračunskih sredstava za sport.

Garibović je mlađeseniorski europski prvak, treći ekipno u Europi u seniorskoj konkurenciji, seniorski prvak Balkana pojedinačno i ekipno, seniorski prvak Hrvatske, sedmi senior Karate Premier lige, prvi na Super Eight turniru, pobjednik Slovenia Opena, standardni član seniorske reprezentacije Hrvatske, vrhunski sportaš Republike Hrvatske 1. kategorije i kao student 4. godine Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu dobitnik Rektorove nagrade za 2017. godinu. Ovo mu je treća uzastopna titula najboljeg varaždinskog sportaša.

„Prošla mi je godina bila najbolja u dosadašnjoj karijeri. Od svih odličja najveću težinu imaju dvije europske medalje, zlato za pojedinačnog prvaka Europe kod mlađih seniora i seniorska bronca ekipno. Varaždin je grad sporta i drago mi je da su oni koji sudjeluju u izboru tri godine zaredom prepoznali moje rezultate, što mi je nagrada za trud i rezultate“, izjavio je Enes Garibović koji nastupa u kvalifikacijama za Olimpijske igre 2020. godine u Tokiju.

Dudek je prvakinja Hrvatske na 400 metara u dvorani i na otvorenom, prva sa štafetom 4x400 metara i druga sa štafetom 4x100, treća na 200 metara, druga na Balkanu sa štafetom 4x400, deseta u Europi sa štafetom 4x100 te 15. na Univerzijadi na 400 metara. Ovo joj je drugi naslov najbolje sportašice Varaždina, a prvi je osvojila 2013. godine.

„Nisam se nadala da ću biti najbolja sportašica jer sve su kandidatkinje kvalitetne. Prošla godina nije bila kakvu sam planirala, ali je bila dobra. Najvrjedniji rezultat ostvarila sam na Univezijadi“, rekla je Kristina Dudek koja očekuje ispunjenje norme za seniorsko europsko prvenstvo u Berlinu u kolovozu.

Hrvači su prvaci hrvatske bez izgubljenog boda, s prvim mjestom na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske i prvim mjestom u Kupu.

„U Hrvačkom klubu, kada sam došao za predsjednika, rekao sam: Idemo dati najviše od sebe, a rezultati će doći sami po sebi. Tako se i dogodilo. Važno je ulagati u trenere i mlade sportaše“, naglasio je predsjednik HK „Vindija“ mr. sc. Alen Runac.

Rukometašice imaju treće mjesto u Prvoj ligi te plasman u četvrtfinale Kupa.

„Osvojiti treće mjesto u hrvatskom prvenstvu velika je stvar za svaku našu igračicu i za svakog od nas u klubu“, istaknuo je trener ŽRK „Koka“ Vladimir Canjuga.

Najbolje sportaš s invaliditetom je Karlo Rajković iz Plivačkog kluba „Barok“, sportašica Vida Puškadija iz Varaždinskog športskog saveza gluhih, muška ekipa Kuglački klub gluhih „Varaždin“ i ženska ekipa Pikado kluba osoba s invaliditetom „Varaždin“.

Najveće nade varaždinskog sporta su Alen Remar iz Varaždinskog streličarskog kluba i Franja Želimorski iz AK „Sloboda“.

Na svečanosti su dodijeljena i godišnja priznanja Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina.

Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena Nevenki Kolarić iz Varaždinskog sportskog saveza gluhih za postignuta sportska dostignuća kroz više od 40 godina aktivnog sportskog djelovanja i promidžbu sporta Grada Varaždina.

Sportski djelatnik godine je Cvjetoslav Zorman iz Varaždinskog streličarskog kluba, trener godine Andrija Barić iz Hrvačkog kluba „Vindija“, školski sportski djelatnik godine Zenil Vugrinec iz Osnovne škole „Ludbreg“.

Zlatne plakete za doprinos unapređenju i razvoju sporta dobili su Patrik Koščak iz Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, Dragutin Dolenec iz Triatlon kluba „Varaždin“ Snježana Horvat iz ŽRK „Koka“ i Dragutin Posavec iz ZSUGV-a.

Diplome za uspješno višegodišnje djelovanje u sportu dobili su Zvonimir Tumpić iz Triatlon kluba „Varaždin“, Ivica Fluks i Krunoslav Pavlinec iz Saveza športskih klubova osoba s invaliditetom „Varaždin“, Krešo Levačić iz Trkačkog kluba „Marathon 95“, Ivan Lipić iz varaždinskog športskog saveza gluhih, Siniša Radujković i Vladimir Malner iz Gradskog rukometnog kluba „Varaždin 1930“, Ivan Čondor iz AK „Sloboda“, Rajko Pocedulić iz Zajednice sportskih udruga Grada Varaždin i Janja Golubić Tušek iz ŽRK „Koka“.

Posebna priznanja dobili su za postignute rezultate te doprinos u promociji savatea Siniša Kovačić iz Savate kluba „Fight Club Kovačić“, za dugogodišnji doprinos u promociji tenisa Slobodan Čubra iz Teniskog kluba „Varteks“ i za postignute rezultate te doprinos u promociji odbojke Ivica Đolonga iz odbojkaškog kluba „Kitro Varaždin“.

Sportski uzori varaždinskih osnovnih škola su Damir Posavec iz I. OŠ, Niko Ivančić iz II. OŠ, Lucija Mišak iz III. OŠ, Tin Šestak iz IV. OŠ, Tibor Kovačić iz V. OŠ, Matej Čok iz VI. OŠ i Marija Labaš iz VII. OŠ te Patrik Crkvenčić iz Centra za odgoj i obrazovanje „Tomislav Špoljar“. Njima je priznanja uručio izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić.

Jubilarne nagrade uručene su Gimnastičkom klubu „Vindija“ za 140 godina uspješnog djelovanja, Biciklističkom društvu „Sloga“ za 120 godina, Nogometnom klubu „Zelengaj“ za 70 godina i Stolnoteniskom klubu „IGEA Željezničar“ za 60 godina.

Na svečanosti 55. proglašenja najboljih sportaša Varaždina u glazbenom su dijelu nastupili Neno Belan i Ana Kabalin. Program je vodio poznati televizijski voditelj Ivan Vukušić. Televizijska snimka svečanosti varaždinskog sporta moći će se pogledati u programu VTV televizije u utorak, 30. siječnja, u 20.45 sati te u srijedu, 31. siječnja, u 11.15 sati.