10. prosinac 2022. | Autor: dd

Proglašene najkumice varaždinskog placa

Na popularnom varaždinskom placu, Gradskoj tržnici Varaždin, danas u subotu 10. prosinca gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj uručio je nagrade „najkumicama“. Najboljima su proglašene prvoplasirana Štefanija Medved iz Nedeljanca, drugoplasirana Marija Pocedulić iz Varaždina, te trećeplasirana  Antonija Zagorec iz Cargovca.

Izbor najkumice Gradska tržnica provodi već četrnaestu godinu, a glasovalo se tijekom studenog putem kupona u Varaždinskim vijestima i Regionalnom tjedniku te na samoj tržnici. Tijekom izbora prikupljeno je više od 600 glasova. Način je to na koji Gradska tržnica želi nagraditi prodavačice i prodavače na klupama, te podsjetiti posjetitelje na njihov tradicionalan način prodaje, cjenkanje i sve ostale draži trgovine kakva je danas moguća još samo na placu.

Nagrade je najkumicama uručio varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj koji je i sam redoviti kupac subotom na placu: 'Današnjom dodjelom Varaždinci zahvaljuju svojim kumicama koje nas tijekom cijele godine, po suncu, kiši ili snijegu, na plac dolaze opskrbljivati svježim proizvodima iz svojih OPG-ova. Svatko od nas ima neku svoju kumicu kod koje kupuje povrće i ovo je način da im se malim znakom pažnje odužimo što su svakodnevno tu za nas.  Čestitam ovogodišnjim pobjednicama, ali i svima koji ulažu puno truda u ovaj posao da bismo mi na našim stolovima imali uvijek svježe i domaće

Najkumica 2022. Štefanija Medved na Gradskoj tržnici prodaje povrće već pedeset godina.  Izbor najkumice ju je obradovao, posebno zbog toga što je ovo prva nagrada koju je ikad osvojila: ' U mirovini sam i jako volim prodavati na placu, biti među ljudima i pomoći svojoj obitelji  dok još  mogu. Uvijek sa svakim svojim kupcem popričam, dodam koji krumpir više u vrećicu, veseli me što mogu biti ovdje. Tijekom cijele godine proizvodimo dosta povrća, najviše krumpir i zelje, a imamo brokulu, mrkvu, cvjetaču. Težak je to posao, ali mene veseli.'  

Dodjela najkumica održana je uz prigodnu glazbenu podlogu tamburaša, pa se na placu danas moglo zapjevati i zaplesati što su mnogi i učinili. Iz Gradske tržnice zahvaljuju svim glasačima i posjetiteljima tržnice uz najavu novih manifestacija na proljeće iduće godine. Umjesto drugoplasirane kajkumice nagradu je preuzeo g. Branko Vručina.