14. prosinac 2020. | Autor: Maja Hrešć

Proglašena najkumica 2020. godine

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok u subotu je uz direktora Gradske tržnice Predraga Ciglara na varaždinskom placu uručio nagrade najkumicama.

Na tradicionalnom izboru Gradske tržnice, najboljima su proglašene prvoplasirana Karmen Martinez iz Zamlače, drugoplasirana Marija Pocedulić iz Kućana Gornjeg, a trećeplasirana Antonija Habulan iz Krkanca.

„Ovo je jedna akcija koja je stvarno u pravom smislu neposredna demokracija. Dakle, sami građani, korisnici, kupci, biraju najkumice i vidite da je otprilike svake godine to netko drugi, tko  se istakne. To su ove godine vjerojatno oni koji su opstali, koji su ovdje cijelo vrijeme. Vidite i sami po današnjem posjetu da je plac pun. Varaždincima plac nije samo mjesto kupnje proizvoda za koje su sigurni da su proizvedeni na prirodan način, nego je to zapravo mjesto susreta i druženja. Tu ljudi dođu, malo porazgovaraju, potračaju, vide sve nove događaje. Bitno je da takvo mjesto imamo i da se unatoč pandemiji ono uspjelo održati. Grad i tržnica pomažu. Pomogli smo onima koji imaju svoje klupe, a sada tražimo način da pomognemo i onima kojima je bitno pao prihod zbog korone, tako da ćemo vjerojatno do kraja godine i njima pomoći.“ – rekao je gradonačelnik.

Izbor najkumice Gradska tržnica provodi već trinaestu godinu, a glasuje se putem kupona u Varaždinskim vijestima i Regionalnom tjedniku te na samoj tržnici. Način je to na koji Gradska tržnica želi nagraditi prodavačice i prodavače na klupama, te podsjetiti posjetitelje na njihov tradicionalan način prodaje, cjenkanje i sve ostale draži trgovine kakva je danas moguća još samo na placu.

A ovom događaju pridružio se poznati Varaždinac, umjetnik i nagrađivani skladatelj, Dabor Bobić koji je obradovao gradonačelnika i direktora tržnice poklonivši im note svoje nove koračnice „Varaždinski plac – marš“. Dok vremena ne dozvoljavaju da se  i uživo čuje kako marš zvuči, u Gradskoj tržnici s ponosom ističu kako su sigurno jedina tržnica u Hrvatskoj, a možda i u svijetu koja ima svoj vlastiti marš, pa je ovo još jedna u nizu posebnosti varaždinskog placa.