10. prosinac 2018. | Autor: ddretar

Probni podzemni kontejneri u POS-u

U ponedjeljak su u funkciju stavljeni probni podzemni kontejneri za odlaganje otpada u POS- naselju uz Jalkovečku ulicu. Na najkritičnijem mjestu u Ulici 22. rujna, ispred trgovine SPAR, postavljeno je 6 baterija podzemnih spremnika vrijednih ukupno 200 tisuća kuna koje proizvodi poduzeće Oprema iz Ludbrega.

Stavljajući u funkciju spremnike gradonačelnik dr.sc. Ivan Čehok je napomenuo: Ovo je pilot projekt na temelju kojeg je potrebno vidjeti način na koji bi se ubuduće mogli proizvoditi i postavljati podzemni spremnici i način na koji će ih građani koristiti. Podzemni spremnici za stambene zgrade trebali su biti postavljeni do 1.1.2017. no bivša gradska vlast to nije napravila. Ako građani žele ovakav tip spremnika onda ćemo to morati ili mi ili Čistoća platiti. Pretpostavljam da građani ne bi željeli da se njih optereti, onda će se morati opteretiti proračun. Grad je spremna u suradnji s ovim tvrtkama iz Varaždina i Ludbrega to postaviti. Ali to zahtjeva i strogo pridržavanje pravila odvajanja otpada – istaknuo je gradonačelnik Ivan Čehok.

Podzemni kontejneri su zapremnine 2 kubična metra te su izrađeni po specifikacijama poduzeća Čistoća. Osiguravaju maksimalnu sigurnost kod odlaganja i odvoženja otpada. Rok trajanja im je 20 godina, napomenuo je voditelj razvoja tvrtke Oprema Nenad Horvat.

Ukoliko se ovo probni spremnici pokažu prihvatljivim, uskoro u Varaždinu, posebno kod stambenih zgrada možemo očekivati još takvih instalacija o čemu će svoju riječ imati i samo građani, odnosno stanari stambenih zgrada.