22. svibanj 2015.

PRIOPĆENJE O NAVODNOJ BLOKADI GRADA VARAŽDINA

Varaždin vijećnica.JPG

22.05.2015. - Dužnost mi je informirati javnost o navodnoj financijskoj blokadi Grada Varaždina od strane Ministarstva financija zbog takozvanog nenamjenskog trošenja sredstava za izgradnju stanova. Treba naglasiti da se u prvom redu financijski nadzor odnosio na Javnu ustanovu Gradski stanovi na koju se odnosi i nenamjensko trošenje sredstava. Dakle, može se govoriti samo o mogućoj blokadi računa JUGS-a, a ne računa Grada Varaždina.

Ukoliko ministarstvo i pokrene prisilnu naplatu,  zbog prirode samog tehničkog procesa provođenja prisilne naplate duga to nije moguće učiniti danas. Ministarstvo financija, u skladu s propisima, mora takav zahtjev uputiti središnjem uredu porezne uprave, a potom taj zahtjev mora stići i u naš varaždinski ured koji  tek tada po njemu postupa, odnosno provodi prisilnu naplatu. To svakako mora potrajati nekoliko dana, a mi se nadamo da će upravo u tih nekoliko dana biti razjašnjena cijela situacija.
Naime, JUGS-je Upravnom sudu podnio tužbu i zahtjev za odgodom izvršenja rješenja Ministarstva financija do donošenja presude Upravnog suda. Na istovjetnom primjeru Grada Zagreba vidljivo je da Upravi sud o tome može odlučiti u roku od svega nekoliko dana. Ako se Zagrebu omogućila odgoda izvršenja rješenja, ne vidim razloga zašto se ne bi tako postupilo kada se radi o Varaždinu. Nadamo se da će Upravni sud u kratkom vremenu donijeti odluku, pa će Javna ustanova Gradski stanovi imati priliku  dokazati da u Varaždinu zapravo i nije bilo nenamjenskog trošenja novaca.  JUGS je potrošio novac za izgradnju stanova, stanove treba prodati i tada uplatiti novac u državni proračun.
Konačno, ukoliko se iz nekih drugih razloga odluči da se u državni proračun ipak mora odjednom uplatiti traženih 9,3 milijuna kuna, JUGS će uz pomoć Grada Varaždin sigurno naći način da to i učini.  No, tada se već postavlja pitanje kome je stalo do toga da se inzistiranjem na takvom načinu vraćanja novca Varaždin stavi u izuzetno nepovoljan položaj.


GRADONAČELNIK
Goran Habuš