25. veljača 2016. | Autor: [email protected]

Održana 22. sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina

Na prvoj ovogodišnjoj sjednici gradski su vijećnici odradili opširan dnevni red i izglasali između ostalih točaka i paket gospodarskih mjera koje su usmjerene pokretanju novih investicija prvenstveno na području Gospodarske zone Brezje.

Na sjednici se raspravljalo i o parkiralištima na području Grada Varaždina te su donesene odluke kojima se povećava broj parkirnih mjesta na kojima se vrši naplata. Riječ je o Zagrebačkoj ulici kod zgrade kućnog broja 13, u Ulici kralja Petra Krešimira IV., u Prešernovoj kod Konzuma, u Meštrovićevoj kod ulaza u bolnicu i u Galinčevoj. Novost je i da se na pojedinima lokacijama (Podzemna garaža) smanjuje cijena parkiranja na 3 kune  te se ponovno uvodi prvih pola sata besplatnog parkiranja na tzv. „Banos placu“, a sve u cilju veće protočnosti prometa u mirovanju te kvalitetnijeg korištenja parkirnih mjesta.

Novom Odlukom o obavljanju ugostiteljske djelatnosti na području Grada Varaždina uvodi se novina koja daje mogućnost produljenja radnog vremena za određene skupine restorana i barova, ali i daje mogućnost gradonačelniku smanjenja radnog vremena za ugostiteljske objekte koji su se pokazali kao problematični. Prije donošenja odluke provedeno je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću na koje su pristigla 22 prijedloga, od kojih je većina i prihvaćena, što ovu odluku čini konsenzusom građana i relevantnih institucija.

Vijećnici su na sjednici „smanjili“ plaću gradonačelniku i zamjeniku gradonačelnika, odnosno smanjili osnovicu za obračun plaća, a radi usklađenja sa zakonskim odredbama. Istovremeno, povećana je naknadu za rad vijeća i predstavnika nacionalnih manjina s područja Grada Varaždina. 

Na sjednici je usvojen i Program rada Savjeta mladih Grada Varaždina za 2016. godinu kao i Godišnji plan razvoja sustava civilne zaštite i Smjernice za organizaciju i razvoj sustava civilne zaštite za razdoblje 2016.- 2019. za područje Grada Varaždina.

Odlukom većine vijećnika prihvaćen je i prijedlog Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada Dječjeg vrtića „Varaždin“ kao i Pravilnik o upisu i mjerilima upisa djece. Na kraju su vijećnici raspravljali o Povjerenstvu za praćenje rješavanja problematike baliranog miješanog komunalnog otpada te na prijedlog vijećnika u Povjerenstvo je ušla predsjednica udruge „Eko breza“ Aurelija Šemiga.  Zbog isteka mandata razriješen je i ponovno imenovan ravnatelj gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ Mario Šoštarić kao i Jasna Jakovljević, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta Varaždin, koja je ponovno imenovana prema odluci većine prisutnih vijećnika.