27. travanj 2023. | Autor: Maja Hrešć

Konstituiran novi saziv Gradskog vijeća Grada Varaždina – predsjednik Lovro Lukavečki

U Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu u četvrtak je održana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina.

V.d. pročelnice Upravnog odjela za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća Anica Mušanović otvorila je sjednicu, izabrana je Mandatna komisija te su novoizabrani vijećnici položili svečanu prisegu.

Formirani su Odbor za izbor i imenovanje, Odbor za statutarno-pravna pitanja te Odbor za financije i proračun. Vijećnici su jednoglasno izabrali predsjednika Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovru Lukavečkog te potpredsjednicu Gordanu Marsenić iz redova predstavničke većine.

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Varaždina su:

  • SDP (12 vijećnika): Lovro Lukavečki, Blaženka Beli, Gordana Marsenić, Josip Garić, Klara Huzjak, Biserka Ivek, Dražen Jagić, Damir Đopar, Lidija Maček, Danka Marić Paravinja, Leonard Sekovanić i Filip Težak; 
  • Lista grupe birača Ivana Čehoka (4 vijećnika): Ivan Čehok, Mario Lešina, Stjepan Cepanec i Danijela Puškadija;
  • koalicija HDZ i HSU (3 vijećnika): Damir Habijan, Spomenka Kiđemet-Piskač i Aranka Oreški;
  • Lista grupe birača nositeljice Dubravke Novak (1 vijećnik): Dubravka Novak;
  • Narodna stranka-Reformisti (1 vijećnik): Devid Kos.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj čestitao je vijećnicima i novom predsjedniku Lovri Lukavečkom te im poželio uspješan rad: „Vjerujem da je ovo novi put i novo vrijeme i da će ovo Gradsko vijeće kao predstavničko tijelo puno bolje surađivati s nama na izvršnoj vlasti. Drago mi je što imamo jednog od najmlađih predsjednika Gradskog vijeća u Hrvatskoj, ali i ostale mlade vijećnike u novom sazivu, jer svi govore da su mladi budućnost, a ovaj grad je pokazao da su sadašnjost.“ – rekao je gradonačelnik.

Najavio je kako se donošenjem proračuna kreće s radom u petoj brzini kako bi se nadoknadilo pet mjeseci stajanja u mjestu: „Mislim da više neće biti opstrukcija u radu i da ćemo moći pokrenuti sve procese koje planiramo. Idući tjedan imamo i prvu radnu sjednicu, usvaja se proračun i zatim ide pedesetak javnih nabava u isto vrijeme jer smo nažalost izgubili dosta vremena. Kreće i zaduživanje za bale koje ćemo konačno maknuti. Zemljište koje ćemo osloboditi moći ćemo kapitalizirati i tako vraćati taj kredit, a Brezje će postati jedan od glavnih zamašnjaka gospodarskog razvoja Varaždina. Raspisujemo natječaj za glavni projekt za Kućansku rampu za koji imamo lokacijsku dozvolu, ide vrtić u Hrašćici, dogradnja 3. i 7. osnovne škole, veće naknade za novorođenčad, umirovljenike. Puno toga će se napokon pokrenuti.“

Gradonačelnik je istaknuo da oko suradnje s drugim političkim opcijama pruža ruke svima koji žele raditi na dobrobit Grada Varaždina, i Reformistima i HDZ-u i NZ Dubravke Novak, a da su građani prepoznali tko su oni koji podmeću i šire destrukciju.

Predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki zahvalio je stranačkim kolegama, gradonačelniku, zamjeniku gradonačelnika, ali i svim drugim gradskim vijećnicima koji su mu ukazali povjerenje. „I u prošlom sazivu Gradskog vijeća mi iz SDP-a smo pokazali da brinemo za mlade, našim brojnim inicijativama i projektima, a izbor mene kao predsjednika pokazao je još jednom koliko se uistinu naglasak stavlja na mlade. Jedina smo stranka koja ima čak troje vijećnika mlađih od 30 godina, a sada i predsjednika Gradskog vijeća. To je za mene velika čast, ali i velika odgovornost. Bit ću uporan i dosljedan, otvoren za dijalog i konstruktivnu raspravu, maksimalno komunicirati s građanima i koristiti svoj položaj da vratimo dignitet Gradskom vijeću, ali i da ga približimo građanima.“ – rekao je novoizabrani predsjednik Lovro Lukavečki.

Prva radna sjednica na kojoj će se donijeti proračun Grada Varaždina već je u pripremi i održat će se u petak, 5. svibnja.