28. studeni 2023. | Autor: Maja Hrešć

Gradsko vijeće prihvatilo Prijedlog odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Varaždina

5. sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina održala se u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK uz prisustvo 16 vijećnika. Svečanu prisegu na samom početku sjednice položio je gradski vijećnik Damir Habijan (HDZ).

Pitanja na Aktualnom satu postavili su Lovro Lukavečki, Filip Težak, Klara Huzjak, Danka Marić Paravinja, Lidija Maček, Dubravka Novak, Damir Habijan, Aranka Oreški, Devid Kos i Stjepan Cepanec.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki ustvrdio je 23. točke dnevnog reda.

Gradsko vijeće jednoglasno je prihvatilo Prijedlog odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Varaždina u 2023. godini. Nagrada Grada Varaždina za životno djelo dodjeljuje se Denisu Peričiću i Ivanu Vujecu, Plaketa Grada Varaždina dodjeljuje se OPG Pocedulić, TZ grada Varaždina, Športsko ribolovnom klubu Varaždin, Udruzi za klasični balet Vindija i MIV Varaždin d.d., a Medalja Grada Varaždina Branku Spevecu (posthumno), Hani Hegedušić i Marijanu Sertiću.

Prijedlog odluke o davanju suglasnosti gradonačelniku na sklapanje Ugovora o neposrednom sudjelovanju Fonda u financiranju sanacije zatvorenog odlagališta neopasnog otpada na lokaciji gospodarska zona „Brezje“ Grad Varaždin, davanjem sredstava pomoći, Gradsko vijeće usvojio je većinom glasova. Ovom odlukom Gradsko vijeće ovlašćuje gradonačelnika da sklopi Ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za projekt Sanacija zatvorenog odlagališta neopasnog otpada na lokaciji Gospodarska zona Brezje u iznosu najviše do 29.164.611,95 EUR. Gradsko vijeće suglasno je i odobrava podmirenje troška ishođenja bankarske garancije.

Gradsko vijeće usvojio je i Prijedlog odluke o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak na području Grada Varaždina. Prema ovoj odluci određuju se nove stope poreza na dohodak tako da niža porezna stopa iznosi 22%, a viša 33%.

Prihvaćen je Prijedlog odluke o porezima Grada Varaždina. S obzirom na to da je ukinut prirez porezu na dohodak, ovom se Odlukom utvrđuje samo gradski porez - porez na potrošnju koji se plaća po stopi od 2%. Obveznik plaćanja poreza na potrošnju je pravna i fizička osoba koja pruža ugostiteljske usluge, a osnovicu poreza čini prodajna cijena pića koja se proda u ugostiteljskom objektu.

Prijedlog odluke o visini paušalnog poreza po krevetu na području Grada Varaždina je usvojen većinom glasova. Ovom se Odlukom propisuje visina paušalnog poreza po krevetu u sobama, apartmanima i kućama za odmor na području Grada Varaždina. Porez na dohodak od iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima porezni obveznici dužni su po osnovi obavljanja te djelatnosti platiti u paušalnom iznosu od 150,00 EUR po krevetu.

Prihvaćen je Prijedlog odluke o vrijednosti boda komunalne naknade kojom se utvrđuje da vrijednost boda komunalne naknade od 1. siječnja 2024. godine na području Grada Varaždina iznosi 1 EUR po četvornom metru. Također, prihvaćen je Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o komunalnoj naknadi te Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o komunalnom doprinosu.

Gradski vijećnici prihvatili su Prijedlog odluke o ukidanju statusa javnog dobra u općoj uporabi na čk.br. 15440/2 u Varaždinu . Hrvatske ceste su investitor rekonstrukcije raskrižja državnih cesta DC2 i DC35 s Ulicom braće Radić u Varaždinu – izgradnja rotora Nedeljanec. U obuhvat budućeg rotora ulazi i čk.br. 15440/2 Ulica braće Radić, nerazvrstana cesta sa 56 m2, za koju će Grad Varaždin i Hrvatske ceste rješavati međusobne odnose u skladu sa Zakonom.

Prijedlog odluke o imenovanju i protezanju Europskog trga prihvaćen je većinom glasova te novoimenovani Europski trg obuhvaća područje javnog trga okruženo na sjeveru Ulicom Jurja Habdelića, na istoku palačom Zakmardy, na jugu Šetalištem Vatroslava Jagića te na zapadu međama privatnih posjeda.

Prihvaćen je i Prijedlog odluke o imenovanju Novoveške ceste u naseljima Gojanec i Hrašćica.

Prijedlog odluke o davanju prethodne suglasnosti za prodaju dionica trgovačkog društva Varaždinske vijesti d.d. Varaždin u vlasništvu Grada Varaždina utvrđuje da ne postoji javni interes za vlasništvom Grada Varaždina nad dionicama koje Grad Varaždin ima u trgovačkom društvu VARAŽDINSKE VIJESTI d.d. te se pokreće postupak prodaje 2.090 dionica Grada Varaždina u trgovačkom društvu VARAŽDINSKE VIJESTI d.d., pojedinačne nominalne vrijednosti 40,00 EUR po dionici, ukupne nominalne vrijednosti 83.600,00 EUR, što predstavlja 21,60% temeljnog kapitala navedenog trgovačkog društva. Prijedlog je jednoglasno prihvaćen.

Gradsko vijeće prihvatilo je Prijedlog odluke o prodaji zemljišta u Varaždinu u Ulici Vjekoslava Spinčića kupcu TTS SPORT d.o.o. Varaždin. Nakon provedenog javnog natječaja, o cijeni koja je postignuta usmenim javnim nadmetanjem, ponuditelju TTS SPORT d.o.o., sukladno uvjetima iz Javnog natječaja, prodaje se zemljište po cijeni od 260.000,00 EUR, odnosno 1.958.970,00 HRK.

Prihvaćenim Prijedlogom odluke o raspisivanju javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Varaždina raspisuje se javni natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države na području Grada Varaždina u katastarskim općinama: Varaždin i Zbelava, a koje je Programom raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Varaždina predviđeno za zakup.

Gradski vijećnici prihvatili su Prijedlog odluke o raspisivanju javnog natječaja za zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta koje je po uporabnom svojstvu poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Varaždina. Sukladno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, zemljište se daje u zakup fizičkoj ili pravnoj osobi za poljoprivrednu namjenu na rok od 10 godina s mogućnošću produljenja za isto razdoblje, odnosno do privođenja Zemljišta namjeni koja je određena prostorno - planskom dokumentacijom.

Izvješće – 2023 o zaključcima stručne analize zaprimljenih inicijativa u svrhu utvrđivanja osnovanosti pokretanja postupka za izradu i donošenje prostornih planova odnosno njihovih izmjena i dopuna i Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća – 2023 o zaključcima stručne analize zaprimljenih inicijativa u svrhu utvrđivanja osnovanosti pokretanja postupka za izradu i donošenje prostornih planova odnosno njihovih izmjena i dopuna prihvaćen je jednoglasno.

Gradsko vijeće prihvatilo je prijedlog Kluba vijećnika SDP-a, Prijedlog rezolucije o proglašenju Grada Varaždina sigurnim mjestom za žene. U prijedlogu rezolucije je poticanje Grada Varaždina da aktivno radi na provođenju javnih politika kojima se jamči sigurnost žena uz osudu svakog rodno uvjetovanog nasilja, osiguranju pristupa specijaliziranim, sigurnim i sveobuhvatnim uslugama potpore za žrtve rodnog uvjetovanog nasilja. Predlaže se da se učinkovitije evidentiraju slučajevi nasilja, osigura edukacija o tome, da se primjenjuje politika nulte tolerancije za seksističko oglašavanje i osvješćuje javnost o rodno uvjetovanom nasilju putem komunikacijskih kampanja kojima je cilj informiranje žrtava nasilja o načinima i mjestima dobivanja pomoći i potpore.

Vijećnici su primili na znanje informaciju o potpisu Sporazuma o uređenju međusobnih odnosa Grada Varaždina i Fakulteta organizacije i informatike za izgradnju „Regionalnog centra za predinkubaciju u pametnoj industriji“. Budući da je Grad Varaždin putem ITU mehanizma, kroz specifični cilj SC 1.3. „Jačanje održivog rasta i konkurentnosti MSP-ova i otvaranje radnih mjesta u njima, među ostalim i kroz produktivna ulaganja“, na nekretnini na kojoj se nalazi Vila Oršić, kao i na dvije susjedne katastarske čestice u vlasništvu Grada Varaždina, planirao u suradnji s FOI-em realizirati projekt izgradnje i opremanja „Regionalnog centra za predinkubaciju u pametnoj industriji“ ukupne površine 1200 m2, Grad Varaždin je odlučio proširiti sadržaj postojećeg prava građenja osnovanog u korist FOI-a i na dogradnju Vile Oršić te proširiti to pravo građenja, odnosno, po potrebi uspostaviti (novo) pravo građenja identičnog sadržaja, i na dvije susjedne čestice koje su obuhvaćene Projektom, a potom sve te čestice objediniti (spojiti) u jednu jedinstvenu nekretninu.

Prijedlog odluke o davanju prethodne suglasnosti na Nacrt sporazuma o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021. - 2027. prihvaćen je jednoglasno. Gradsko vijeće Grada Varaždina, kao predstavničko tijelo Grada središta Urbanog područja Varaždin, daje prethodnu suglasnost na nacrt Sporazuma o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021. – 2027. s pripadajućim prilozima.

Prihvaćen je Prijedlog izmjena i dopuna Kodeksa ponašanja članova Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Gradsko vijeće prihvatilo je i Prijedlog odluke o određivanju pravnih osoba od interesa za sustav civilne zaštite na području Grada Varaždina te Prijedlog plana djelovanja Grada Varaždina u području prirodnih nepogoda za 2024. godinu.

Pod točkom Izbori i imenovanja razrješuje se Moira Zlatarek dužnosti članice Školskog odbora IV. osnovne škole Varaždin, a Edit Brđanović imenuje se za članicu Školskog odbora IV. osnovne škole Varaždin. Također, Sandra Zagrajski razrješuje se dužnosti članice Školskog odbora VI. osnovne škole Varaždin, a Lea Juričić imenuje se za članicu Školskog odbora VI. osnovne škole Varaždin.