28. lipanj 2023. | Autor: dd

Gradsko vijeće ispravilo uvodni dio proračuna i donijelo odluku o Komunalnom redu

U srijedu 28. lipnja 2023. u Velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta održana je treća sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina. Sjednicom je predsjedao Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća. Nakon aktualnog sata, u kojem je svoje pravo na postavljanje pitanja iskoristilo dvanaest vijećnika, gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj odgovorio je usmeno na većinu pitanja.

Najviše pažnje posvetio je rješavanju problema uklanjanja baliranog otpada. Ponadao se da neće biti političkog opstruiranja te je najavio vrlo skoro potpisivanje ugovora za izvođačem radova nakon što ministarstvo financija odobri financijsko zaduženje. Nakon prihvaćanja dnevnog reda, članovi vijeća prihvatili su ispravak uvodnog dijela proračuna Grada Varaždina za 2023. godinu i projekciju za 2024. i 2025. godinu. Naime,  Ministarstvo financija

uočilo je grešku u pisanju i to u uvodnom dijelu, odnosno u naznaci pravnog temelja za donošenje Proračuna Grada Varaždina za 2023. godinu i projekcija za 2024. i 2025. godinu u kojem se pogrešno navodi članak 39. Zakona o proračunu „Narodne novine“ broj 144/21 umjesto članak 42. stavak 1. istog Zakona. Slijedom iznijetoga, Ministarstvo financija pozvalo je Gradsko vijeće Grada Varaždina da ispravi grešku u pisanju koja se odnosi na naznaku pravnog temelja za donošenje Proračuna. Nakon obrazloženja pročelnice Tamare Strelec, članovi vijeća većinom glasova prihvatili su navedenu ispravku, a potom i Prijedlog godišnjeg  izvještaja o izvršenju proračuna. Gradski vijećnici prihvatili su i prijedlog odluke o raspodjeli rezultata poslovanja za 2022. godinu. Tom odlukom utvrđuje se ukupni poslovni rezultat i raspoređuje višak ukupnih prihoda i primitaka u iznosu od 2.413.223 eura.

Bez posebne rasprave, uz prethodno dostavljene materijale, prihvaćena su izvješća o radu varaždinskog kazališta i knjižnice, muzeja, koncertnog ureda, dječjeg vrtića te pučkog otvorenog učilišta. Također su prihvaćena i izvješća Centra za pružanje usluga u zajednici, Doma za žrtve obiteljskog nasilja, javnih ustanova Gradski stanovi i Gradski bazeni, te Javne vatrogasne postrojbe, vatrogasne zajednice i Zaklade solidarnosti Grada Varaždina.

Kao što se i očekivalo, najveću pažnju vijećnika pobudio je Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu. Gradonačelnik Neven Bosilj uvodno je obrazložio da je određen broj građana revoltiran prekopima nerazvrstanih cesta te da se u ovim izmjenama i dopunama dodaje stavak o prekopima kojim ćemo

 

se propisati obveza da se nerazvrstana cesta koja je rekonstruirana ili izgrađena unutar 7 godina od dana podnošenja zahtjeva mora obnoviti habajući sloj u cijeloj dužini i širini nerazvrstane ceste. Također u slučaju da je  nerazvrstana cesta izgrađena/rekonstruirana prije više od 7 godina od dana podnošenja zahtjeva  poprečni prekopi se moraju sanirati u širini u 1,5 m šire od ruba prekopa na svaku stranu rova prekopa, a uzdužni prekopi saniraju se u širini od najmanje 1,50 m, odnosno  25 cm šire od ruba prekopa. Kako je istaknuo u cilju zaštite od prekomjerne buke u noćnim satima novom odlukom zabranjeno je zadržavanje i okupljanje na prostoru dječjih igrališta, škola i vrtića te njihovim pripadajućim dvorištima i objektima, u vremenu od 22,00 do 06,00 sati kao i upotrebljavati građevinske i druge strojeve koji stvaraju buku u naseljenim mjestima tijekom cijele godine od 22,00 do 06,00 sati, osim u iznimnim slučajevima. Ovom Odlukom  pobliže se regulira postava bankomata u povijesnoj jezgri grada Varaždina, kao i paketomata izvan povijesne jezgre. Kazne u kunama preračunate su u eure, a dodane su i kazne za nove prekršaje. Gradonačelnik je također prihvatio i prijedlog vijećnice Dubravke Novak te je nakon stanke predložio amandman kojim se nova pravila i uvjeti prekopavanja odnose na druge javne površine čime će se dodatno zaštiti zelene površine i stabla. Članovi vijeća većinom glasova podržali su prijedlog odluke o novom Komunalnom redu uz navedeni amandman.

Posebnom odlukom poduzeću Čistoća dani su na upravljanje i korištenje novi polupodzemni spremnici pri čemu je istaknuto da građane Varaždina ugradnja tih spremnika neće dodatno koštati.

Prihvaćen je i prijedlog Odluke o proširenju prava građenja u korist Sveučilišta u Zagrebu, odnosno Fakulteta organizacije i informatike na parceli gdje je smještena Vila Oršić te na susjednim parcelama u cilju izgradnje budućeg Regionalnog centra za predinkubaciju u pametnoj industriji.

Prihvaćen je i prijedlog o izmjenama Odluke o stipendiranju učenika i studenata. Kako je obrazloženo, kod izrade teksta Odluke posebno je vođeno računa o usvojenoj Strategiji poticanja obrazovanja od predškolskog odgoja do visokog obrazovanja na području Grada Varaždina te s tim u vezi, potrebi stipendiranja učenika i studenata koji se školuju za deficitarna zanimanja od bitnog značaja za gospodarski razvoj Grada Varaždina.  Izmjenama Odluke nastoje se urediti pitanja koja su se u praksi tj. provedbi Odluke pokazala spornima tj. odredbe o pravu sudjelovanja na natječaju za dodjelu stipendija, odredbe tko nema pravo na dodjelu stipendije, detaljnije definiranje odredbe o mjesečnom prihodu po članu kućanstva kao jednom od kriterija za bodovanje i detaljnije definiranje odredbe o ostvarivanju prava na nastavak stipendije.

Bez rasprave donesena je također odluka o određivanju plaće i drugih prava gradonačelnika i zamjenika, a raspravu je ponovo potaknuo prijedlog odluke o utvrđivanju prestanka mandata članovima vijeća mjesnih odbora. Naime, kako su zadnji izbori održani 5. svibnja 2019. godine, a novi nisu održani, odlukom se deklarativno utvrdio prestanak mandata članovima vijeća mjesnih odbora. Zamjenik gradonačelnik Miroslav Marković objasnio je da se ne radi o ukidanju naselja ni mjesnih odbora, te je najavio javni poziv za izbor povjerenika koji će brinuti o imovini  mjesnih odbora.

Članovi gradskog vijeća odlukom su  izvan snage stavili i Odluke o osnivanju Povjerenstva i Rješenja o imenovanju Povjerenstva za utvrđivanje činjenica u pitanjima od javnog interesa što se odnose na zakonitost rada gradskih tijela i gradski službi. Nadalje,  Odluka o osnivanju Kazališnog vijeća Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu  usklađena je s novim Zakonom o kazalištima. Odlukom o reguliraju prava članova Povjerenstva koji nisu članovi Gradskog vijeća predviđeno je da Članovi Povjerenstva za umirovljenike i osobe starije dobi na području Grada Varaždina koji nisu članovi Gradskog vijeća imaju pravo na naknadu u visini dnevnice za svako sudjelovanje u radu Povjerenstva. Članovi vijeća izglasali su i zaključke o davanju prethodnih suglasnosti  na prijedloge izmjena i dopuna statuta Pučkog otvorenog učilišta, Gradskog muzeja i Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ te Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Pri kraju sjednice donesena su rješenja o imenovanju Odbora za mlade, Povjerenstva za umirovljenika i osobe starije dobi, Uppravnog vijeća Zaklade za razvoj kvalitetnog sporta te Povjerenstva za provođenje mjera poticanja razvoja gospodarstva na području Grada Varaždina.