19. ožujak 2024. | Autor: Maja Hrešć

Na 7. sjednici Gradskog vijeća prihvaćen rebalans Proračuna Grada Varaždina

U Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu u utorak se održala 7. sjednica Gradskog vijeća uz prisustvo 18 vijećnika.

Pitanja na aktualnom satu postavili su vijećnici Aranka Oreški, Gordana Kišak, Josip Garić, Lovro Lukavečki, Leonard Sekovanić, Blaženka Beli, Dražen Jagić, Filip Težak, Devid Kos, Danijela Puškadija, Stjepan Cepanec i Ivan Čehok.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki utvrdio je dnevni red od 44 točke.

Gradsko vijeće prihvatilo je većinom glasova rebalans Proračuna Grada Varaždina.

Također, prihvaćeno je Izvješće o radu gradonačelnika Grada Varaždina za razdoblje srpanj - prosinac 2023. godine.

Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za dugoročno kreditno zaduživanje trgovačkog društva Parkovi d.o.o. Varaždin kojim se daje suglasnost za dugoročno kreditno zaduživanje kod Privredne banke Zagreb d.d. u iznosu od 1.500.000,00 EUR u svrhu financiranja izgradnje poslovne zgrade trgovačkog društva na lokaciji Hallerova aleja 8b u Varaždinu prihvaćen je većinom glasova.

Prijedlog pravilnika o provedbi postupaka jednostavne nabave, gradski vijećnici prihvatili su većinom glasova. Novina u odnosu na postojeći pravilnik jest da se u slučajevima nabave zanemarive vrijednosti do 100,00 EUR s uključenim PDV-om ne primjenjuju odredbe ovog Pravilnika, već ponudu i narudžbenicu zamjenjuje račun gospodarskog subjekta.

Gradsko vijeće prihvatilo je Prijedlog strategije upravljanja imovinom Grada Varaždina za razdoblje od 2024. do 2030. godine. Strategija upravljanja imovinom Grada Varaždina za razdoblje od 2024. – 2030. godine predstavlja važan dokument za učinkovitije upravljanje gradskom imovinom, a kao obvezujući dokument doživjet će svoju punu implementaciju kroz godišnje planove upravljanja imovinom Grada Varaždina.

Vijeće je jednoglasno prihvatilo i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Grada Varaždina. U provođenju postupaka raspolaganja nekretninama u skladu s ovom Odlukom, uočeno je da postoje pitanja koja je potrebno detaljnije propisati ili predvidjeti rješenja koja će ubrzati postupak, stoga su Gradskom vijeću predložene određene izmjene.

Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na sklapanje ugovora o obavljanju komunalnog linijskog prijevoza putnika i o naknadi dijela troškova na području Grada Varaždina, usvojen je jednoglasno. Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim djelatnostima povjeren je komunalni linijski prijevoz putnika trgovačkim društvom Čistoća d.o.o. S obzirom na potrebu detaljnog i transparentnog  reguliranja ugovornih  odnosa između Grada i  pružatelja usluge predlaže se sklapanje novog Ugovora s pratećim prilozima koji je u skladu s Uredbom (EZ) br. 1370/2007 o uslugama javnog željezničkog i cestovnog prijevoza putnika te kao takav zadovoljava uvjete  za nabavu i financiranje autobusa s nultom emisijom iz EU fondova.

Prijedlog odluke o izradi izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja povijesne jezgre grada Varaždina prihvaćen je jednoglasno. Osnovi razlog za izradu izmjena i dopuna plana je usklađivanje s novim Pravilnikom o prostornim planovima i s posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju, a kojim je propisana obveza vođenja svih budućih izmjena i dopuna prostornih planova, kao i donošenje novih, u svim fazama izrade, kroz elektronički sustav „ePlanovi“. Time se stvaraju prostorni planovi „nove generacije“, što će olakšati, osuvremeniti, unificirati i digitalizirati proceduru izrade prostornih planova općenito, ali i potaknuti smanjenje administrativnog i financijskog opterećenja građanima, poslovnim subjektima i investitorima.

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije podnio je zahtjev za oslobođenje od plaćanja komunalnog doprinosa za izgradnju nove zgrade Zavoda. Kako se radi o objektu od javnog interesa, Gradsko vijeće je svojom odlukom u potpunosti oslobodilo od plaćanja komunalnog doprinosa ZZJZ Varaždinske županije u ukupnom iznosu od 255.898,08 EUR.

Gradsko vijeće Grada Varaždina usvojilo je Prijedlog liste deficitarnih zanimanja od bitnog značaja za gospodarski razvoj Grada Varaždina za akademsku/školsku godinu 2024./2025.

Prijedlog trogodišnjeg strateškog plana za djecu Grada Varaždina za razdoblje 2024. - 2026. prihvaćen je jednoglasno. Ovaj strateški plan predstavlja temeljni okvir predanosti u stvaranju poticajnog i sigurnog okruženja za rast i razvoj naše djece. Strateški plan za djecu Grada Varaždina je usklađen s općim ciljevima Grada Varaždina kako bi se ostvarila sveobuhvatna vizija zajedničkog razvoja. Strateški plan čini sastavni dio šireg niza inicijativa usmjerenih ka unapređenju kvalitete života za sve naše male sugrađane. To je prvi dokument ovog tipa u Gradu Varaždinu, ali i u Republici Hrvatskoj. Grad Varaždin već sada puno ulaže u djecu, a bio je i jedan od prvih gradova koji je 2005. godine dobio počasnu titulu „Grad - prijatelj djece“. Ovaj dokument je nastavak takvog usmjerenja.

Vijećnici su jednoglasno podržali i Prijedlog odluke o objavi Javnog poziva za isticanje kandidatura za izbor članova Savjeta mladih Grada Varaždina. Objavom ovog Javnog poziva zajedno sa pripadajućim obrascima pokreće se postupak izbora članova Savjeta mladih Grada Varaždina u skladu s Odlukom o osnivanju Savjeta mladih Grada Varaždina, s obzirom na to da je mandat prethodnih članova Savjeta mladih Grada Varaždina istekao 18. siječnja 2024. godine.

Prijedlog odluke o izmjenama odluke o načinu financiranja vijeća nacionalnih manjina i predstavnika nacionalnih manjina u Gradu Varaždinu Gradsko vijeće prihvatilo je jednoglasno. Izmjene se odnose na visinu do koje se mogu utvrditi nagrade članovima vijeća i predstavnicima nacionalnih manjina. Nadalje, novina je da se ukupan iznos sredstava za mjesečne nagrade članovima vijeća nacionalne manjine utvrđuje odlukom predstavničkog tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, a vijeće nacionalne manjine svojom odlukom određuje iznos mjesečne nagrade predsjedniku vijeća, zamjeniku predsjednika vijeća i ostalim članovima vijeća. Iznos mjesečne nagrade predstavniku nacionalne manjine utvrđuje se odlukom predstavničkog tijela.

Izglasan je Prijedlog Rješenja o imenovanju ravnatelja Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ Varaždin. Upravno vijeće Gradske knjižnice, na sjednici 1. ožujka 2024. godine razmotrilo je prijavu kandidata i natječajnu dokumentaciju, utvrdilo prijedlog za izbor ravnatelja te predložilo Maria Šoštarića, dosadašnjeg ravnatelja, na ponovnu dužnost. Sukladno članku 34. Statuta Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ Varaždin, ravnatelj se imenuje na vrijeme od 4 godine.