30. rujan 2014.

Prijenosna računala zamijenila razredne knjige

E-dnevnici1

30.09.2014. - Varaždin će od sutra biti jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj u kojem će razredne knjige zamijeniti e-imenici. Nakon što je prošle školske godine Grad Varaždin kupio 90 prijenosnih računala  - E –dnevnika za više razrede osnovnih škola, 80 “laptopa” stiglo je i za niže razrede u sedam varaždinskih osnovnih škola.

“ U dvije godine u ovaj smo projekt uložili 706.000 kn. Umjesto bežičnih računalnih mreža koje su tehnički daleko jednostavnije, u svaki razred i svaki kabinet u svih 7 osnovnih škola uvedeni su kablovski priključci,  a  umjesto nabave tablet računala odlučili smo se opremiti sva razredna odjeljenja prijenosnim računalima koja su višestruko korisnija u svakodnevnoj nastavi. Nova prijenosna računala koristit će se ne samo za potrebe  E -dnevnika već i za različite administrativne poslove u nastavi: izradu priprema, multimediju u nastavi, crtanje, programiranje ali i mnoge druge namjene koje su daleko šire od potreba E – dnevnika.” – rekao je danas varaždinski gradonačelnik Goran Habuš na susretu s ravnateljima osnovnih škola.

Aplikacija ima sve funkcionalnosti razredne knjige s mogućnostima analize pri pedagoškom praćenju i izradi izvještaja,  a iskustva učitelja u višim razredima, koji E-dnevnik koriste od prošle školske godine, vrlo su pozitivna.
“ Učitelji mogu zapisnike upisivati u E – dnevnike i od kuće, znatno im je olakšano vođenje statistike, a zanimljivo je i da računalo samostalno odabire učenika za ispitivanje i daje informaciju o dopuštenom broju ispitivanja učenika u jednom danu. Prostori za zabilješke su mnogo veći nego u razrednim knjigama. Roditeljima pak daje mogućnost uvida u ocjene u svakom trenutku, da istog trena znaju da je dijete izostalo s nastave jer računalo šalje poruku na e-mail roditelja. ” – neke su od prednosti koje je istaknuo ravnatelj II. osnovne škole Varaždin Ernest Habek.
Kao nadogradnju projekta E –imenika, Grad Varaždin kreće u kupnju projektora kako bi se svih 170 prijenosnih računala u potpunosti iskoristilo u multimedijskoj nastavi.