05. srpanj 2018. | Autor: Maja Hrešć

Prijem veleposlanika Japana

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan danas je uz zamjenicu gradonačelnika Sandru Malenicu primio izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Japana u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Keijija Takiguchija, i trećeg tajnika veleposlanstva zaduženog za kulturu, g. Ryoheija Nakajimu.

Sastanku su prisustvovali i Davor Bobić, ravnatelj festivala Varaždinske barokne večeri te Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Grada Varaždina. Japan je ovogodišnja zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri, a tema službenog posjeta bila je definiranje detalja i proširena organizacija festivala. 
Zamjenica gradonačelnika tom prilikom je izjavila: „Suradnja između Hrvatske i Japana, konkretnije Varaždina i Japana, traje već dugi niz godina. Sjetimo se i prekrasne izložbe organizirane u Palači Herzer, Japanske lutke. No, ovo partnerstvo na Varaždinskim baroknim večerima toj suradnji daje jednu novu dimenziju jer je centralni događaj proslave 25. obljetnice diplomatskih odnosa između Hrvatske i Japana upravo festival Varaždinske barokne večeri. Program baroknih večeri odavno je gotov i objavljen, a veleposlanika smo pozvali upravo kako bi definirali i druge mogućnosti suradnje. Veleposlanik je spomenuo da je, od tisuću investicija japanskih tvrtki u Europi, samo njih 24 u Hrvatskoj. Naš cilj je da to promijenimo i već sada razmišljamo o 2020. godini kada Hrvatska predsjeda Europskom unijom i kada ćemo se aktivno uključiti u program Rijeke, europske prijestolnice kulture. S veleposlanikom smo se dotaknuli mogućnosti organizacije jednog ekonomskog summita upravo u Varaždinu.“ 
Predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan također je izrazio zadovoljstvo cjelokupnom suradnjom i tokom kojim se ona razvija: „Sponzori Varaždinskih baroknih večeri su velike tvrtke iz Japana i ovaj kulturni događaj prilika je da im otvorimo vrata i za sve druge mogućnosti suradnje, prije svega u gospodarskom smislu. Udaljenost Japana i Hrvatske vjerojatno je jedan od razloga zašto ne čudi podatak o prilično mizernom broju dosadašnjih investicija japanskih tvrtki u Republici Hrvatskoj, no sada nam se pruža prilika da to promijenimo. Grad Varaždin je prepoznat od strane veleposlanika te sada zasigurno ovu suradnju možemo i produbiti.“ 
Veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Keiji Takiguchi raduje se početku Varaždinskih baroknih večeri: „Velika je čast za Japan biti dio tradicionalnog etabliranog glazbenog festivala Varaždinske barokne večeri. Ove godine obilježavamo 25. godišnjicu diplomatskih odnosa između Hrvatske i Japana, a Japan je prva zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri s cijelog područja Azije. Vjerujem da će japanski glazbenici odlično predstaviti našu glazbu svim gostima festivala.“ Veleposlanik smatra da se odnosi između Varaždina i Japana u kulturološkom smislu razvijaju i unaprjeđuju iako ekonomski odnosi između Hrvatske i Japana još uvijek nisu toliko jaki u smislu investicija. No, specifičnost kod japanskih kompanija je u tome što se međusobno prate u pogledu ulaganja pa tako vjeruje da će slijediti svoju praksu i na području Hrvatske i Varaždina, posebice sada kada je Varaždin prema rezultatima studije Grupe Svjetske banke i Izvješću Doing Business u Europskoj uniji 2018. proglašen najatraktivnijim gradom za poslovanje.