14. listopad 2023. | Autor: dd

Prigodnom svečanošću Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Varaždin obilježila 70. godina gorskog spašavanja u Varaždinu

Pod pokroviteljstvom Grada Varaždina i Varaždinske županije, prigodnom svečanošću u Županijskoj palači u Varaždinu Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Varaždin obilježila je 70.  obljetnicu djelovanja u Varaždinu.

Svečanosti su uz veliki broj članova HGSS-a i njihovih gostiju nazočili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Novog Marofa Siniša Jenkač, gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj, zamjenik načelnika PU varaždinske Dalibor Božić  te načelnici i gradonačelnici općina i gradova s područja Varaždinske županije.

Stanica je osnovana  1953. godine, svega tri godine nakon što je osnovana Gorska služba spašavanja u Hrvatskoj, a već 1954. godine imali su zabilježene prve službene akcije. Kada se govori o povijesti gorske službe spašavanja u Varaždinu nezaobilazna su imena prvog pročelnika Vladimira Pohuleka te Zlatka Smerka koji je još sedamdesetih  godina prošlog stoljeća pokrenuo alpinističku školu i orijentacijsko trčanje kojima je pripremao buduće mlade snage GSS-a.

Pročelnik HGSS Stanice Varaždin Ivan Vitez je u svom obraćanju naglasio kako  stanica Varaždin broji 31. volontera, od kojih 16 gorskih spašavatelja, a  godišnje sudjeluju u 20-ak akcija na području Varaždinske županije.

- To su najčešće akcije na Ivanščici, a sudjelujemo i u ostalim akcijama diljem Republike Hrvatske zatim na raznim ekspedicijama, provodimo niz edukativnih aktivnosti, dežuramo na mnogim manifestacijama koje se provode u prirodi. Možemo reći da dugi niz godina aktivno spašavamo ne samo imovinu, nego i ljudske živote na području Varaždinske županije. Sa svim strukturama u Županiji imamo jako dobru suradnju, a također i sa svim GSS-ovima, i sa žurnim službama , počevši od 112, preko policije, vatrogasaca, Crvenog križa, hitne pomoći i vjerujem da ćemo tu suradnju nastaviti i u budućnosti  i da će Stanica Varaždin i dalje rasti – rekao je Vitez.

 

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, koji je i sam veliki zaljubljenik u planinarenje, ukazao je na važnost gorske službe spašavanja te je poručio: Imamo planine Ivanščicu, Kalnik, Ravnu goru, Čevo, imamo prekrasne rijeke Bednju, Dravu, Plitvicu. Ljudi vole uživati u prirodi, većina ih se ponaša odgovorno, ali čak i onima koji se odgovorno ponašaju zna se dogoditi nezgoda. Sretni smo što imamo Hrvatsku gorsku službu spašavanja u Varaždinu, da imamo njihovu stanicu i da u takvim slučajevima oni mogu reagirati. Čestitam im na svemu što su dosad uradili i želim im da i ubuduće budu toliko efikasni i požrtvovni. – rekao je gradonačelnik Bosilj.

Čestitke je uputio i župan Anđelko Stričak: Čestitam im na ovoj lijepoj obljetnici i zahvaljujem im na svemu onome što su učinili kod pomoći i spašavanja naših ugroženih građana i turista. Živimo u izuzetno turbulentnim vremenima i naše sastavnice domovinske sigurnosti tu dolaze do izražaja i brinu o sigurnosti svih koji se zateknu na području Varaždinske županije. Mogu reći da je Varaždinska županija  sigurna za život, za ulaganja i za razvoj – zaključio je župan

Saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Novog Marofa Siniša Jenkač također se obratio prisutnima naznačivši važnost djelovanja HGSS-a te je članovima poželio puno sreće i zdravlja u njihovim aktivnostima. Čestitke su im uputili i Zdravko Lazar, voditelj županijskog centra 112 te Josip Brozičević, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja.

 

Varaždinska stanica HGSS-a dodijelila je i zahvalnice za suradnju tvrtkama BIM Sport, ComProm, Reactor, GM Pharma Magic Net i M-san.

 

Na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu bila je i organizirana prigodna smotra  opreme kojom se služe članovi HGSS.