29. lipanj 2021.

Prigodnim programom kod Lipe prijateljstva obilježena 30. obljetnica osamostaljenja Republike Hrvatske i Republike Slovenije

Na Šetalištu Vatroslava Jagića, kod Lipe prijateljstva Republike Slovenije i Republike Hrvatske, danas 29. lipnja 2021. godine, obilježena je 30. obljetnica osamostaljenja Republike Hrvatske i Republike Slovenije.

U organizaciji Grada Varaždina, predstavnice slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije i saborske zastupnice, gospođe Barbare Antolić Vupora, Slovenske nacionalne manjine Grada Varaždina i Slovenskog kulturnog društva „Nagelj“, izveden je kraći prigodni glazbeni program te je za ovu prigodu izrađena i nova ploča s natpisom uz Lipu prijateljstva kako bi ovaj prijateljski čin, sadnje lipe kao simbola prijateljstva između Republike Hrvatske i Republike Slovenije bio trajno obilježen.

Lipa prijateljstva Republike Hrvatske i Republike Slovenije posađena je 2011. godine na Šetalištu Vatroslava Jagića u Varaždinu, kao znak prijateljstva dviju susjednih i prijateljskih država.

Tadašnji ministar Vlade Republike Slovenije dr. Boštjan Žekš posadio je drvo prijateljstva Slovenije i Hrvatske, kao poklon Vlade Republike Slovenije svim Varaždincima.

Na području Grada Varaždina djeluje slovenska nacionalna manjina  i Slovensko kulturno društvo „Nagelj“ Varaždin koje je izrazito aktivno u očuvanju jezika i tradicije slovenskog naroda na području Grada Varaždina i diljem Varaždinske županije.

Manjine su bogatstvo svake sredine upravo zbog jezične, kulturne i običajne različitosti te ih je i nadalje, s obzirom da je Varaždin izrazito uključiv i otvoren grad, potrebno dodatno poticati kako bi svojim djelovanjem što više pridonosili njegovom društvenom razvoju.

Okupljenima su se prigodnim riječima obratili zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina, gospodin Miroslav Marković, zamjenica župana Varaždinske županije, gospođa Silvija Zagorec, predstavnica slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije i saborska zastupnica, gospođa Barbara Antolić Vupora, državni tajnik u Uredu Vlade Republike Slovenije za Slovence u susjednim državama i po svijetu, gospodin Rudi Merljak i ministrica u Uredu  Vlade Republike Slovenije za Slovence u susjednim državama i po svijetu , gospođa dr. Helena Jaklitsch.  Zajedno su naglasili važnost njegovanja dobrih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Slovenije te istaknuli važnost prenošenja običaja i tradicije na mlađe naraštaje.

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina istaknuo je kako će Grad Varaždin učiniti sve da zajedništvo između hrvatskog i slovenskog naroda još više ojača, ne samo na području kulture, već i na području gospodarstva čime bi i suradnja između dviju država bila podignuta  na višu razinu od dosadašnje.