07. studeni 2022. | Autor: Maja Hrešć

Predstavljeno novoizabrano vodstvo varaždinskih Purgara i projekt virtualnog muzeja

U svečanom Salonu Gradske vijećnice, gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i zapovjednik Varaždinske građanske garde Dražen Loparić predstavili su rezultate nedavno održane izborne skupštine Udruge Varaždinske građanske garde na kojoj je za novog zapovjednika izabran dosadašnji zastavnik Dalibor Herceg.

Za predsjednicu Udruge izabrana je Mirjana Soldatek. Simboličnom predajom zapovjedništva, bivši zapovjednik Dražen Loparić predao je novom zapovjedniku Daliboru Hercegu zapovjedni pojas i sablju zapovjednika.

Također, vodstvo Varaždinske građanske garde prezentiralo je novi projekt „Virtualni muzej Varaždinske građanske garde“. Tisućljetna povijest naoružane gradske čete prilagođava se suvremenim trendovima pa se tako građani odsad putem web stranice www.varazdinska-garda-virtualni-muzej.com mogu virtualno upoznati s povijesti i sadašnjosti Varaždinske građanske garde. Posjetitelji mogu „prošetati“ kroz sobu s naoružanjem, sobu s odorama i zastavama, sobu za Male Purgare, sobu za Dame u povijesnim haljinama, kroz važnije gradske objekte poput Gradske vijećnice ili katedrale te vidjeti svečanu smjenu straže i izvođenje glasnog pucnja.  

„Varaždinska građanska garda nije samo udruga, to je nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske i na ponos su Gradu Varaždinu. Zahvaljujem se dosadašnjem zapovjedniku Draženu Lopariću na odrađena dva izuzetno uspješna mandata i iznimnom doprinosu u radu varaždinskih Purgara. On je utro put novom zapovjedniku Daliboru Hercegu. Posebno vrijedi istaknuti njegove zasluge u očuvanju ove povijesne tradicije kao i za osuvremenjivanje i pokretanje novih projekata. Čestitam novoj predsjednici udruge Mirjani Soldatek i želim puno uspjeha u daljem radu te razvijanju projekta Dame u povijesnim haljinama, a svako dobro želim i novom zapovjedniku i uvjeren sam kako će cijeli tim i dalje nastaviti s predanim radom, osvježeni i nekim novim idejama.“ – rekao je gradonačelnik. Osvrnuo se na projekt virtualnog muzeja: „Posebno me veseli virtualni muzej koji daje doslovno jednu novu dimenziju u istraživanju povijesti naših Purgara. Danas kad je virtualno naša stvarnost, Udruga Varaždinska građanska garda daje nam mogućnost da ih pobliže upoznamo bilo kad, u bilo kojem kutku svijeta. To će biti posebno zanimljivo mladima. Čestitam udruzi na odličnom projektu.“ – rekao je gradonačelnik.