12. lipanj 2019. | Autor: ddretar

Predstavljeni rezultati istraživanja o potencijalu mladih u Varaždinu

U Centru za mlade u Varaždinu u srijedu su predstavljeni rezultati istraživanja „Potencijali mladih u gradu Varaždinu“ koje su u sklopu projekta „Baraka za dijalog“ proveli Grad Varaždin i članovi inicijative Varaždin za Europsku prijestolnicu mladih.

Zanimljive rezultate istraživanja kojim je obuhvaćeno 800 mladih u Varaždinu uz nadležnu pročelnicu Mirnu Kezele izložila je psihologinja Monika Melnjak: Istraživanje je pokazalo da su mladi u Varaždinu fokusirani na osobni rast i razvoj što nas je donekle iznenadilo. Oni bi više voljeli razvijati se na neki psihološki način, voljeli bi više se družiti. Manjim dijelom je istaknuta njihova želja za zabavom. Imali smo dosta dobar reprezentativan uzorak pa na temelju tih rezultata možemo donositi pravovaljane zaključke.

Zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica nakon prezentacije je istaknula:  Ovo je vrlo važno istraživanje, osamsto mladih ljudi ispunilo je vrlo opsežnu anketu. Bitno je raći da slijedeće godine izlazimo s planom za mlade kojeg ćemo doći na razinu strategije. Rezultati istraživanja bit će nam odlični ulazni rezultati na kojima će se temeljiti daljnje akcije i koraci za rad u gradu s mladima.  Mlade ne zanimaju samo koncerti i zabava, što je česta predrasuda o mladima. Zanima ih vlastiti rast i razvoj, otvaranje prilika i stvaranje okvira u kojima će se mladi sami snaći i uzdići se. – izjavila je zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica najavivši uređenje studentske čitaonice u sklopu projekta nove knjižnice te prenamjenu Kina Dom za razvoj kreativnih industrija kao i daljnji razvoj Centra za mlade u općepopulacijsko središte za mlade koje uključuje i psihološko savjetovalište.

Podatke koji govore o navikama mladih u Varaždinu s podacima na nacionalnom nivou izložio je Nikola Preložnjak, a gradonačelnik Ivan Čehok je na prezentaciji istaknuo: Većina mladih svoj osobni razvoj stavlja na prvo mjesto, to im je najbitnije. Krivo je mišljenje da su mladima najbitniji koncerti ili da im je dosadno, da ima premalo zabave. Ovo istraživanje pokazuje da tome nije tako jer mladi u prvi plan stavljaju mogućnost svog osobnog razvoja i za to traže izvaninstitucionalnu podršku. Njih zanimaju savjetovališta, profesionalna orijentacija, službe potpore i slične  stvari koje će im pomoći kod samoformiranja. – rekao je gradonačelnik izrazivši čuđenje što polovica mladih ne zna za postojanje Centra za mlade.  Mi svi bismo trebali u javnim politikama više govoriti o pomoći u samopotvrđivanju i samorazvoju mladih a manje o tome gdje će se održati koji koncert – zaključio je gradonačelnik.

 

Više o rezultatima istraživanja ( prezentacija Monike Melnjak ):

/upload/2019/06/izvjestaj_o_rezultatima_ankete_press_5d00f2536fd45.pdf