22. veljača 2023. | Autor: dd

Predstavljeni Radovi Zavoda za znanstveni rad HAZU

U Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“ u Varaždinu u srijedu 22. ožujka 2023. predstavljen je 33. broj časopisa Radovi Zavoda za znanstveni rad  Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Na početku predstavljanja nazočnima se obratio gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj: Drago mi je da je varaždinski zavod za znanstveni rad HAZU-a toliko aktivan i produktivan pa smo već došli do 33. izdanja Radova. Malo sam prolistao radove i primijetio  su u njemu objavljeni raznoliki radovi koji se bave prošlošću, poput radova o životu i djelu našeg patera Zvonimira Bone Šagija. Tu su i radovi koji se bave sadašnjošću popu radova o parku prirode Ivančici. Možemo čak reći da ima i radova o budućnosti s obzirom da su objavljeni radovi o utjecaju digitalnih tehnologija na djecu. Želim Vam da budete i dalje toliko aktivni i znanstveno produktivni. – rekao je gradonačelnik dodavši da su Radovi jedini A1 znanstven časopis na sjeveru Hrvatske: Vrlo je bitno i važno da imamo ovakvu znanstvenu produkciju ovdje na sjeveru Hrvatske. Predstavljanju časopisa nazočio je, uz brojne uzvanike i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Uz voditelja zavoda dr. sc. Vladimira Huzjana, o objavljenim radovima govorili su akademik Stjepan Damjanović, prof. dr. sc. Marijan Cingula, prof. dr. sc. Andreja Brajša Žganec, dr. sc. Dragutin Vincek i doc. dr. sc. Ivan Obadić.

Veži dio radova izložen je na održanim znanstveno stručnim skupovima o varaždinskom kapucinu Zvonimiru Boni Šagiju, zatim o Ivančici i obližnjim planinama koji bi trebali biti zaštićeni dodjeljivanjem statusa parka prirode te na skupu o Djeci i digitalnim tehnologijama. Zadnji dio časopisa  donosi radove o povijesti trase Via Magna između Varaždina i Križevaca, o školiskim izvješćima varaždinske gimnazije, o suradnji akademika Lovre Županovića i maestra Vladimira Kranjčevića na Varaždinskim baroknim večerima te o pravnopovijesnim aspektima nastanka Europske zajednice.