21. srpanj 2014.

Predstavljeni put Varaždina ka Europskoj prijestolnici kulture

pk

21.07.2014.- U palači Herzer održana je prva u nizu prezentacija projekta kandidature Varaždina i regije sjever za Europsku prijestolnicu kulture, na kojoj je predstavnicima gradova – partnera te ustanova u kulturi i turističkih zajednica predstavljena inicijativa Europske prijestolnice kulture te potencijalni razvojni benefiti za gradove koji sudjeluju u ovom europskom projektu.
Predstavljajući ovu inicijativu Raymond Rojnik, voditelj projekta kandidature Varaždina i gradova – partnera za Europsku prijestolnicu kulture, posebno je istaknuo kako već i gradovi – kandidati, uz značajna poboljšanja na području kulture, koja se ogledaju u povećanju raznolikosti i kvalitete kulturne ponude te jačanju kapaciteta kulturnog sektora i unapređenju kulturne infrastrukture, mogu postići značajna poboljšanja i u drugim sektorima, pa je kandidatura za Europsku prijestolnicu kulture iznimna šansa za cjeloviti razvoj gradova – kandidata koju valja iskoristiti na najbolji način.
- Da bismo provedbom ovog projekta postigli stvarni razvojni učinak u strateškom smislu i poboljšali kvalitetu života u gradovima, nužno je da u projekt bude uključen što širi krug ljudi s raznih područja života, naši građani koji kroz projekt imaju prigodu kreirati budućnost sredina u kojima žive – rekao je voditelj projekta, naglasivši pri tom i snažnu europsku dimenziju projekta, važnost dugoročne održivosti projekata te mogućnosti koje kandidatura za Europsku prijestolnicu kulture pruža gradovima u međunarodnoj promociji.
Na skupu u palači Herzer predstavljen je proces kandidiranja, ciljevi ove europske inicijative te aktivnosti Ureda za Europsku prijestolnicu kulture 2020.
- Zadaća Ureda je da prije svega bude učinkoviti servis gradovima koji sudjeluju u projektu i mjesto koordinacije i logističke podrške partnerima u projektu, kako bi se na taj način postigla značajna sinergija kreativnih ideja koje će jamčiti uspjeh naše kandidature za Europsku prijestolnicu kulture – naglasio je Raymond Rojnik.
Predstavljena je i web stranica  www.varazdin2020.eu preko koje svi zainteresirani mogu slati svoje ideje i projekte i tako postanu dio programa koji će promijeniti sliku Varaždina, unaprijediti kulturnu ponudu te istaknuti njegovu europsku dimenziju.
Serija prezentacija Europske prijestolnice kulture bit će nastavljena već u utorak, 22. srpnja, kada će u palači Herzer projekt biti predstavljen predstavnicima udruga u kulturi i umjetničkih organizacija te svim zainteresiranim pojedincima koji žele ponuditi vlastite inicijative.