20. rujan 2023. | Autor: dd

Predstavljeni električni automobili i bicikli varaždinske gradske uprave

U sklopu aktivnosti tijekom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti, u srijedu 20. rujna 2023. godine ispred Upravnog odjela za gradnju i komunalno gospodarstvo na Trgu slobode predstavljeni su nedavno nabavljeni električni automobili i bicikli koje će koristiti komunalno redarstvo i djelatnici gradske uprave.

O opredjeljenju gradske uprave da se zastarjeli vozni park zamjeni naprednim, ekolološki prihvatljivim vozilima novinarima je dao izjavu zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti odlučili smo predstaviti našim sugrađanima promjene koje se dešavaju u samom načinu razmišljanja i u poslovanju našega grada. Jedna od tih promjena je i zamjena vozila koja koriste fosilna goriva s vozilima na električnu energiju što je također  u skladu s temom ovogodišnjeg Tjedna mobilnosti: ušteda energije. Još prošle godine dobili smo tri električna automobila Dacia Spring putem javne nabave uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Jedno vozilo nas je koštalo oko 10 tisuća eura što je vrlo povoljno u odnosu na zastarjeli vozni park, stare dizel automobile koje smo zamijenili. Naša je težnja da se stručne službe i komunalno redarstvo služi čistom energijom. Nedavno smo također uz sufinanciranje fonda javnom nabavom nabavili pet kvalitetnih električnih bicikala, a jedan će nas na kraju stajati oko 2 tisuće eura. Njima će se služiti komunalni redari koji će uz pomoć njih biti puno brži i moći će obići puno više lokacija u svom radnom vremenu te tako biti na usluzi našim sugrađanima. Komunalno redarstvo mora biti na usluzi našim sugrađanima, moraju vidjeti gdje je potrebno promptno reagirati i nešto napraviti.  Ključna je u svemu tome promjena našeg načina razmišljanja i postupanja jer smo svjesni klimatskih promjena. Potpisali smo prije par dana sporazum u okviru projekta CLIMASUM i izrazili spremnost da potičemo naše sugrađane na korištenje obnovljivih izvora energije, da građani vide kako se može toga puno promijeniti. Dio proračuna će se potrošiti za tu namjenu, ali na kraju su ukupne uštede i korist puno veći od utrošenih sredstava. Cijela europska agenda zelene tranzicije ide u tom smjeru. – jasno je naznačio zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković opredjeljenje Grada Varaždina da aktivno sudjeluje u projektima zelene tranzicije.

 

Kvalitetne bicikle  Cube Kathmandu prilagođene korištenju na gradskim ulicama koji postižu brzinu do 25 kilometara na sat,  imaju motore snage 250 w te baterije koje im omogućuju velik doseg, koristit će komunalni redari, a rema potrebi i ostali djelatnici uprave uključivši gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika. Krešimir Sever, voditelj Komunalnog redarstva Grada Varaždina objasnio je kako će biti korišteni električni automobili i bicikli: Oni će  u mnogome poboljšati mobilnost komunalnih redara. Područje koje moraju nadzirati redari je doista veliko, riječ je o gradu i svim prigradskim naseljima.. Uz već postojeće električne automobile i uz pomoć ovih bicikala  redari će biti efikasniji u nadziranju javnih i zelenih površina. Koristit će ih u povoljnim vremenskim uvjetima i uz zaštitnu opremu. – rekao je voditelj komunalnog redarstva u kojem dužnosti obavlja pet komunalnih redara, dva prometna i jedan poljoprivredni redar.