30. studeni 2020. | Autor: Maja Hrešć

Predstavljena nova skulptura u gradskom parku

U ponedjeljak je u Šetalištu Vatroslava Jagića nasuprot varaždinske Sinagoge održano predstavljanje novopostavljene skulpture "K19" autora Zlatka Kopljara.

Uz gradonačelnika Grada Varaždina dr.sc. Ivana Čehoka, predsjednika Gradskog vijeća i saborskog zastupnika Damira Habijana, zamjenicu gradonačelnika Sandru Malenicu te autora skulpture Zlatka Kopljara, otvorenju su prisustvovali potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Boris Milošević, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, savjetnik za kulturu Zdravko Zima te izaslanica ministrice kulture Vesna Pascuttini-Juraga. U ime Židovske općine Čakovec otvorenju se odazvala gđa. Lajla Benko, a iz Spomen doma Jasenovac nazočio je viši kustos g. Đorđe Mihovilović.

Gradonačelnik Ivan Čehok rekao je kako je riječ o spomeniku koji je izvorno bio samo jedan od stupova i koji zapravo u ovakvom fragmetarnom i nedovršenom obliku govori o nedovršenoj sudbini židovske zajednice u Varaždinu koja danas nažalost više ne postoji. „Osnovna funkcija umjetnosti je provokacija u prostoru, a ova skulptura, odnosno ovaj rad, u tome je uspio prije nego smo ga u javnome prostoru uspjeli valorizirati. Ono što se događalo u Varaždinu proteklih dana pokazuje da umjetnost provocira i izaziva malograđanske strasti i to nije ništa što je neobično, poglavito kada je riječ o ovakvim intervencijama u prostoru.“ – istaknuo je gradonačelnik. „Skulpture su javna pozornica povijesti i ovdje se danas ponovno odigrava povijest. Sve one koji su pitali, cijena građevinskih radova nije 50 nego 20 tisuća kuna. Sve koji se pitaju za cijenu želim i podsjetiti na sjajnu dosjetku Oscara Wildea: ima stvari koje imaju cijenu, ali nemaju vrijednost, a ima stvari koje imaju vrijednost, a koje nemaju cijenu. Mislim da je ovo što smo danas ovdje napravili daleko više i vrjednije od tih 20 tisuća kuna koje su potrošene na ljepilo iznutra da bi se te cigle držale. Ova skulptura govori o nama danas u Varaždinu i mislim da je dobro što je postavljena i čestitam Zlatku Kopljaru na ovom sjajnom umjetničkom djelu.“

„Ova instalacija nije samo kup cigla, već kup cigla koji šalje jednu jaku, snažnu poruku da se strahote II. svjetskog rata i odvođenja u smrt čovjeka zbog njegove vjere ili nacionalnosti, javnog označavanja drugih i drugačijih, genocida i holokausta, nisu događale negdje daleko, u Njemačkoj, u Auschwitzu ili drugim stratištima, već i u Hrvatskoj.“ – rekao je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Boris Milošević zaključivši kako se današnja moderna Hrvatska temelji na vrijednostima antifašizma te da je upravo zato važno da se s predstavljanja skulpture iz Varaždina pošalje poruka da je diskriminacija, mučenje drugih i drugačijih, nedopustivo.

Skulptura „K19“ Zlatka Kopljara dio je instalacije postavljene 2014. godine na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu, a izrađena je od cigli koje su izradili zarobljenici logora Jasenovac. Zlatko Kopljar donirao ju je gradu Varaždinu, a Grad je preuzeo obavezu financiranja postava skulpture. Posvećena je žrtvama fašizma u Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine, od kojih su mnoge bile i iz Varaždina, prvenstveno njegova Židovska zajednica. Skulptura komemorira nevine žrtve, ali stoji i kao trajna opomena da se takvi zločini prema čovjeku nikada ne ponove.