23. ožujak 2022. | Autor: ddretar

Predstavljena monografija Varaždinske građanske garde

„Varaždinska građanska garda – 1750 – 2020“ naziv je monografije predstavljene pred mnogobrojnom publikom u srijedu, 23. ožujka 2022. godine u multimedijalnoj dvorani GMV u palači Herzer.

O povijesti i značaju Varaždinske građanske garde te zaslužnim pojedincima za održanje kontinuiteta i tradicije popularnih „purgarra“  govorili su ravnatelj muzeja Ivan Mesek i autorica teksta Ljerka Šimunić. O svom radu na sveobuhvatnom materijalu koji opisuje djelovanje garde kroz stoljeća govorili su urednici Jelena Rančić i dr.sc. Vladimir Huzjan. Autorima je čestitao na njihovom radu zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković koji je naznačio i današnju ulogu varaždinske garde kao prepoznatljivog simbola Varaždina u mnogobrojnim protokolarnim događajima i svečanostima u Hrvatskoj ali i van zemlje.

O značaju izdavanja monografije u kojoj su uz brojne fotografije opisane različite faze djelovanja Varaždinske građanske garde govorio je na kraju današnji zapovjednik Dražen Loparić kojeg su , uz pokojnog Tomislava Lipljina - prvog zapovjednika nakon obnove garde 1990. godine, govornici na predstavljanju monografije istaknuli kao jednu od najznačajnijih osoba u očuvanju tradicije te povijesne postrojbe koja ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske.