14. studeni 2018. | Autor: Maja Hrešć

Predstavljena Konferencija o dobroj energiji - KODE

U Gradskoj vijećnici danas je održana konferencija za medije na kojoj su zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar i direktor Centra kompetencije za obnovljive izvore energije Alen Kišić predstavili nadolazeću Konferenciju o dobroj energiji - KODE koja će se održati 20. studenog 2018. godine s početkom u 9:30 sati u palači Herzer.

Na Konfereciji KODE koja će se sastojati od tri dijela bit će govora o energetskoj perspektivi i poticanju korištenja obnovljivih izvora energije, a stručna izlaganja bazirat će se na strateškim ciljevima energetske učinkovitosti i potencijalima u Hrvatskoj. Na panelu će se predstaviti investicije u obnovljive izvore energije i primjeri dobre prakse kako primijeniti mjere energetske efikasnosti. U konferenciju je uključen velik broj stručnjaka i zanimljivih govornika te se pozivaju svi sugrađani i poduzetnici da se odazovu pozivu organizatora. 
"Konferencijom KODE pokazujemo novi smjer rada Centra kompetencije za obnovljive izvore energije koji će se fokusirati primarno na projekte koji su od javnog interesa. Centar postiže dobre rezultate i na tržištu, a to pokazuje njihova financijska stabilnost i poslovanje kojim su osigurali sredstva za vlastiti razvoj i daljnje širenje i razvoj projekata. Ova će konferencija sigurno potaknuti ono u čemu je Varaždin u posljednju godinu i pol dana napravio stvarno veliki iskorak - energetsku učinkovitost objekata javne namjene. Projekte koje smo proveli ili ćemo provesti također ćemo predstaviti na konferenciji. Kod nas su to prije svega vrtići i u planu su naravno i škole. Tri vrtića koja su u energetskoj obnovi sufinancirani iz Fonda, privodimo kraju. Vrtić u Dravskoj dobit će postrojenje, odnosno elektranu na solarnu energiju, te ćemo u praksi vidjeti kako će funkcionirati i kako će se odraziti na troškove samog objekta. Ono što možemo sigurno nagovijestiti je suradnja s Fondom i Ministarstvom po pitanju povlačenja još nekih sredstava. Tu je i naš projekt Kotlovnica za koji smo spremni i u razgovorima s Fondom da se i oni uključe kako ne bi sve troškove snosio samo Grad Varaždin već i država, s obzirom na to da u Gradu Varaždinu imamo završene projekte koji su pokazali svoju učinkovitost. Tu je Grad Varaždin napravio dovoljno velik iskorak. No, gledajući varaždinsku tvrtku Solvis koja je vodeća u proizvodnji panela i iskorištavanju ovakvih energetskih potencijala, vidimo da se tržište u Hrvatskoj nije razvilo i da se u drugim zemljama Europe ove mogućnosti više koriste. U Hrvatskoj, kao državi s puno sunca, svoje prednosti ne iskorištavamo i mogli bi napraviti puno više. Zato je ova konferencija odličan potez na kojoj, kroz suradnju jedinica lokalne samouprave, privatnog poduzetništva i akademske zajednice, možete vidjeti primjere iz prakse, a ne samo teoriju "mogli bi" ili "htjeli bi nešto napraviti" te ćete saznati konkretne informacije, koje su prednosti, troškovi, koji je povrat investicije. Sve vas pozivam da nam se pridružite", istaknuo je zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar.

Program konferencije