13. travanj 2024. | Autor: Maja Hrešć

Predstavljena knjiga Varaždinska prezimena

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki u subotu su u Gradskoj knjižnici i čitaonici "Metel Ožegović" uz brojne zainteresirane građane prisustvovali predstavljanju knjige Varaždinska prezimena autorice dr. sc. Martine Hranj.

Varaždinka dr. sc. Martina Hranj provela je onomastičko istraživanje o prezimenima u Varaždinu od najstarijeg zapisa do danas i došla do zanimljivih zaključaka. Monografija Varaždinska prezimena sadrži pregled mijena prezimenskog sustava i onomastička raščlamba – od prve pojave prezimena u Varaždinu do kraja 20. stoljeća.

O knjizi su uz autoricu govorili recenzenti prof. dr. sc. Anđela Frančić i doc. dr. sc. Joža Horvat. Gradonačelnik Neven Bosilj čestitao je autorici na ovom vrijednom djelu koje sadrži ispreplitanje činjenica iz varaždinske povijesti i onomastičkog istraživanja. "Ovo je uz velik znanstveni doprinos i zanimljivo štivo za svakog od nas Varaždinaca, a sigurno će brojni naši sugrađani u njoj pronaći svoje prezime i njegovu povijest. Martini želim puno uspjeha u daljnjem radu." - rekao je gradonačelnik.