10. listopad 2022.

Predstavljena EU CROWDFUNDING kampanja skupnog financiranja udruge "Zasadi stablo, ne budi panj!"

Udruga „Zasadi stablo, ne budi panj!“ će krajem mjeseca studenog ove godine krenuti u novu akciju sadnje stabala diljem Hrvatske. U suradnji s volonterima u dvorištima dječjih vrtića i škola sadit će sadnice autohtonih sorti voćki.

Kako bi udruga prikupila sredstva za kupnju sadnog materijala te potrebnog alata i opreme, na platformi Croinvest pokrenula je kampanju skupnog financiranja koja je danas 10. listopada 2022. godine predstavljena u javnom voćnjaku u Varaždinu.

„Nadamo se da će nas građani, tvrtke i lokalne vlasti poduprijeti u namjeri da ozelenimo javne površine oko vrtića i škola. Voćke ćemo saditi diljem Hrvatske, a aktivnosti želimo proširiti i na susjedne zemlje“ - kazala je Mateja-Anđelina Kramar, voditeljica udruge „Zasadi stablo, ne budi panj!“ na predstavljanju kampanje u javnom voćnjaku u Varaždinu.

Kampanjom skupnog financiranja namjerava se prikupiti 1.500.000 kuna. Udruga „Zasadi stablo, ne budi panj!“ s volonterima je u protekle tri godine u Hrvatskoj zasadila više od 200.000 stabala, a ovom akcijom želi tu brojku udvostručiti.

„U Varaždinu, na području Beli kipi, namjeravamo napraviti novi javni voćnjak temeljen na permakulturi. Želimo da to bude mjesto kamo će najmlađi dolaziti u društvu svojih roditelja te baka i djedova, ubirati plodove te osvješćivati vrijednost zdrave hrane. Takvi voćnjaci pridonose i zaštiti prirode od klimatskih promjena“ - istaknuo je Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina.

Davor Brečak, viši stručni savjetnik za voćarstvo u Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, istaknuo je kako je riječ o hvalevrijednoj akciji jer sadnja stabala utječe na zdravlje okoliša i ljudi te educira djecu predškolske i školske dobi o uzgoju voća.

Dražen Keresteny, predstavnik portala Pametni-gradovi.eu, rekao je kako iza pametnih gradova ne stoji samo tehnologija. Naglasio je da betonizacija ne donosi ništa dobro za razliku od stabala i drugih biljaka. Biljke, naime, pozitivno utječu na kvalitetu života ljudi, proizvode kisik, štite klimu te pridonose očuvanju biološke raznolikosti.

Poveznica na kampanju: https://croinvest.eu/kampanja/zasadi-stablo-ne-budi-panj/