01. travanj 2021. | Autor: Maja Hrešć

Predstavljen prvi javni voćnjak u Varaždinu

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok u četvrtak je uz svoje zamjenike Zlatana Avara i Sandru Malenicu te direktora Varkoma doc.dr.sc. Željka Bunića, u Hallerovoj aleji iza groblja prema Novoj Vesi, odnosno na istočnom rubu vodocrpilišta, javnosti predstavio prvi varaždinski javni voćnjak.

Projekt je realizirala gradska tvrtka Varkom d.d. u suradnji s Gradom Varaždinom. Sveukupno je posađeno 78 grmova bobičastog voća kupina i malina te 289 stabla jabuka i krušaka na površini 6.400 m2. Ukupna vrijednost ulaganja je oko 90 tisuća kuna.

„Ideja javnih voćnjaka za građanstvo je skandinavska ideja i često ih možete vidjeti u skandinavskim gradovima. Ovo je prostor koji građani mogu koristiti, mogu doći s obitelji, za sebe nabrati voće, ali naravno ne za preprodaju. Najskloniji smo tome da voćnjak prepustimo nekoj udruzi koja bi se brinula i koja bi imala vodstvo i nadzirala na koji način će se ovdje brati voće. Riječ je o jednoj agendi koja se dobro uklapa u našu zelenu agendu kojom se potiče ne samo sadnja nego i uzgoj voća, korištenje voća u prehrani, i koja ima i edukativnu svrhu. Ovdje su danas došle dvije grupe vrtićke djece iz Gortanove kako bi mogli naučiti kako se sadi, obrezuje, njeguje drvo, kako se bere, na koji način je moguće iz voća proizvesti proizvode i dalje ih plasirati. Dakle voćnjak nema samo poljoprivrednu  ili voćarsku svrhu već i edukativnu. Građani će bobičasto voće moći brati već ove godine, a iduće godine jabuke i kruške.“ – rekao je gradonačelnik dr.sc. Ivan Čehok.

Objasnio je kako je voćnjak moguće u budućnosti proširiti i da se lokacija s Varkomom birala upravo s mogućnošću proširenja te da je povezana s obližnjim Vodocrpilištem pa će tako sve voće biti ekološko. Gradonačelnik je napomenuo kako se sadnjom ovog voćnjaka ispunio cilj sadnje 1000 stabala u gradu Varaždinu. Sadnice su posađene u obliku krugova koji se šire, a u sredini voćnjaka bit će skulptura varaždinskog umjetnika Nikole Vudraga.

„Ovo je jedan od prvih, ako ne i prvi javni voćnjak u Hrvatskoj koji je napravljen na inicijativu našeg gradonačelnika. Na prostoru oko 6.400 m2 posadili smo voćnjak koji ima oko 300 voćaka i oko 80 različitih bobičastih grmova. Namjera nam je bila da voćnjak bude specifičan, s obzirom na svoj oblik, svoju funkciju koja je javna, ali da bude i voćnjak i park istovremeno. Za dvije godine ovdje će biti velika stabla, a već od sljedećeg mjeseca otvorit ćemo ovaj prostor, tu smo postavili i klupice, i prostor će se moći koristiti kao javni park.“ – rekao je direktor Varkoma Željko Bunić.   

Uz ovaj, posađen je i voćnjak u Ulici Zrinskih i Frankopana, na zelenoj površini između dvije zgrade, gdje će stanari moći sami održavati i koristiti voćnjak.