13. srpanj 2022. | Autor: dd

Predstavljen projekt razvoja STEAM vještina učenika II. osnovne škole u Varaždinu

„Full STEAM ahead!“, u prijevodu s engleskog jezika „Punom parom naprijed“, naziv je projekta koji je danas, u srijedu 13. srpnja 2022. godine predstavljen u II. osnovnoj školi u Varaždinu.

Kako je na početku objasnila ravnateljica škole Sanja Posavec  riječ je o europskom projektu vrijednom 3,3 milijuna kuna odobrenih u okviru poziva „Jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj Regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. U bivšem skloništu ispod sportske dvorane uredit će se učionice, provodit će se edukacije za djecu ali i za učitelje, a u tom projektu škola će surađivati s Fakultetom organizacije i informatike te partnerima iz Kraljevine Norveške NT-Gruppen.  

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj vrlo pozitivno je ocijenio početak projekta koji će trajati 21 mjesec: Ukupno 3,3 milijuna kuna, 100 posto bespovratnih sredstava stvarno nije mali iznos!  Zahvaljujem se drugoj osnovnoj školi, Fakultetu organizacije i informatike te partnerima iz Norveške koji su zajednički osmislili ovaj projekt. On će popraviti cijelu STEAM i IT-infrastrukturu II. Osnovne škole u Varaždinu. U okviru projekta planiraju se urediti nove učionice za robotiku, multifunkcionalne dvorane, uredit će se i zvjezdarnica. Djeca će dobiti priliku od malih nogu opredijeliti se i naučiti STEAM vještine.  – rekao je gradonačelnik Bosilj

Na kick-off konferenciji podršku projektu pružio je izv. prof. dr. sc. Igor Balaban, prodekan za znanost, projekte i međunarodnu suradnju sa Fakulteta organizacije i informatike koji će dati mentore  i razvijati kurikulume. Koordinator projekta izv. prof. dr. sc. Markus Schatten  pojasnio je da će biti uređene  4 učionice za 4 nova i unaprijeđena obrazovna programa vezana uz STEAM: učionica za dizajn igara, učionica za robotiku, učionica za 3D ispis i učionica astronomske zvjezdarnice u kojoj će biti i sustav za praćenje meteorita. Na području astronomije te korištenju novih metoda učenja usko će se surađivati s partnerima NT Gruppen iz Norveške o čemu je video-vezom govorio predstavnik te tvrtke Branimir Šimić.

Posebno će biti organizirane edukacije za učitelje-trenere koji će tada moći podučavati svoje kolege učitelje, a posebno će biti osmišljeni sadržaji uključivanja djece s  posebnim obrazovnim potrebama. Očekuje se da će već prvi programi početi provoditi početkom slijedeće školske godine. Grad Varaždin će također pomoći pri radovima kojima će se atomsko sklonište transformirati u suvremene učionice - rečeno je na konferenciji kojoj su uz novinare prisustvovali pročelnica Danijela Vusić te djelatnici škole i Fakulteta organizacije i informatike koji će surađivati na projektu.