30. srpanj 2019. | Autor: Maja Hrešć

Predstavljen program Špancirfesta

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok u utorak je prisustvovao konferenciji za novinare koju je Turistička zajednica Grada Varaždina organizirala u dvorištu palače Sermage povodom predstavljanja programa ovogodišnjeg Špancirfesta.

Uz direktoricu TZGV Jelenu Toth, na konferenciji su sudjelovali Robert Magić iz Show Concepta koji će se pobrinuti za glazbeni dio i street-food ponudu na Starom gradu, Jelena Brcković iz inicijative Europska prijestolnica mladih 2022. te, od strane sponzora, Petra Košćak iz Vindije i Dario Bodulica iz Carlsberg Croatia.

Špancirfest će u svojem 21. izdanju, od 23. kolovoza do 1. rujna, zauzeti gotovo svih 35 hektara varaždinskog povijesnog gradskog središta, ne radeći razliku između zelenih površina, ulica, trgova ili tajnovitih dvorišta varaždinskih gradskih kuća. Očekuje nas preko 500 različitih programa, 80 uličnih izvedbi, preko 30 koncerata, šest predstava, četiri službene pozornice, stotinu izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Bit će organizirano oko 150 radionica za djecu, predstave za djecu i glazbene radionice za one nešto starije.

Zadovoljstvo raznolikom ponudom i zajedničkom sinergijom svih koji su se uključili u organizaciju Špancirfesta iskazao je i gradonačelnik Ivan Čehok: „Ovogodišnji Špancirfest bit će najbogatiji, najambiciozniji i najraznovrsniji do sad, i u smislu ponude po svim dobnim skupinama, od najmanjih u Vindilandu, raznim igraonicama, radionicama, do tinejdžera, odraslih i starijih osoba. Ne samo po uzrastu, već i po kulturnim afinitetima, od onih koji vole performere, uličnu umjetnost, do onih koje vole kazalište, predstave, glazbu, koncerte, za svaki glazbeni ukus bit će ponešto. Ono što mi je osobito drago jest da su se u organizaciju počeli uključivati Varaždinci, varaždinske udruge, ustanove, inicijative poput Varaždin za Europsku prijestolnicu mladih 2020. Mladi i udruge mladih su sami odlučili na Špancirfestu napraviti svoj kutak, KVART. Tu su i Agencija LOOP, Robert Magić, CTK, Kerekesh Teatar i mnogi drugi. Smisao Špancirfesta nije samo u tome da naše ulice i trgovi budu mjesto susreta i da imamo koncerte, predstave, performanse i ulične zabavljače, već i u tome da iskoristimo upravo naše kreativne potencijale koje ima grad Varaždin, da naše udruge, ustanove i sami građani pokažu svoju ponudu i sadržaj te da grad živi sa svojim festivalom. Bitno je također reći da će Grad i ove godine pomoći varaždinskim izlagačima, obrtnicima i tvrtkama koje žele izlagati. Zahvaljujem svima koji sudjeluju u organizaciji.“