10. srpanj 2013.

Predstavljen program ovogodišnjeg Špancirfesta

Spancirfest_2013_presica_7_

10.07.2013.-Predsjednica Turističke zajednice grada Varaždina Natalija Martinčević i direktorica Turističkog ureda TZ-a grada Varaždina Branka Tropp na današnjoj su konferenciji za novinare predstavile ovogodišnje, jubilarno petnaesto izdanje Špancirfesta.  „Tijekom proteklih četrnaest godina na varaždinskom je festivalu dobrih emocija nastupilo više od 13.000 izvođača sa svih kontinenata, a posjetilo ga je više od 2,3 milijuna posjetitelja. Na jedinstvenoj pozornici varaždinske povijesne jezgre i ove godine očekuje se deset raznovrsnih festivalskih dana, a zahvaljujući sponzorima festivala, koji su unatoč krizi i dalje uz Špancirfest, većina njih će i dalje biti besplatna za Varaždince i njihove goste.“ – istaknula je Martinčević.
Uz pomoć sponzora, Grada Varaždina i Ministarstva turizma, koje je Špancirfest uvrstilo među 5 najznačajnijih hrvatskih događanja, Turistička će zajednica grada Varaždina za petnaesti rođendan festivala napraviti još jedan iskorak i svim posjetiteljima omogućiti uživanje u raznovrsnim sadržajima.
„Tijekom godina Špancirfest se profilirao kao multikulturalni festival koji potiče sve oblike kreativnosti. Štoviše, festival dobrih emocija spaja naizgled nespojivo pa Varaždin postaje mjesto susreta različitih generacija, različitih kultura, životnih stilova i različitih formi umjetničkog izričaja, a tako će biti biti i ove godine.“ – rekla je Branka Tropp.
Glazbeni će se program Turske do Velike Britanije, odvijati na 3 pozornice u povijesnoj jezgri te na Party Areni uz Dravu, do koje će, s Trga slobode, posjetitelje besplatno voziti Pan autobus. Puno bi prostora trebalo da se nabroje svi glazbeni izvođači koje će Varaždin ugostiti od 23. kolovoza do 1. rujna. Ipak, treba upozoriti na kozmopolitski i energični spoj orijenta i zapada turske grupa Baba Zula, neokrunjene kraljeve romske glazbe Bobana i Marka Markovića, silinu fada u interpretaciji Claudie Aurore, ali i na još jedan sjajan projekt prvoboraca novog vala Vlade Divljana i Maxa Juričića, pod nazivom Ljetno kino big band. Doda li se tome profinjena proizvodnja čiste glazbene energije belgijskih Triggerfingera, silina živih nastupa otočkog Skunk Anansiea te čarolija kudurua angolskih Portugalaca Buraka Som Sistema, u 10 dana Špancirfesta putovat će se kroz glazbenu raznovrsnost.
Tu je i najbolje od hrvatske scene. Nakon 6 godina na Špancirfest dolazi Gibonni, Massimo je već stari prijatelj festivala, a tu su i dobitnici Porina za hit godine Opća opasnost. Varaždinsku glazbenu scenu na pozornicama Špancirfestu zastupat će Sagan, Mel & The Mindmills te Varaždinski tamburaški orkestar.
Posebna je pažnja ove godine posvećena programu uličnog performansa te će posjetitelji Špancirfesta moći uživati u vještini nekih od najcjenjenijih uličnih umjetnika Europe. Štoviše, festival će tijekom slijedeće dvije godine biti dio projekta Circus as a way of life koji je sufinanciran kroz programa Europske unije za razvoj kulturnih djelatnosti Culture. Partneri na projektu su i organizacije iz Francuske, Srbije, Kosova, Grčka i Albanije, a kroz projekt će se razvijati regionalna scena uličnog performansa. U sklopu projekta će se na Špancirfestu 2013 i Špancirfestu 2014 održavati kreativne radionice uličnog performansa te izvoditi programi nastali tijekom festivala, ali i na radionicama u ostalim zemljama koje pokriva projekt. Bit će to prilika da se svi zainteresirani još intenzivnije uključe u festival te zajedno s Turističkom zajednicom grada Varaždina kreiraju deset jedinstvenih dana ispunjenih dobrim emocijama.
Najmlađe posjetitelje festivala očekuje još zanimljiviji Park kreative uz Katedralu u Ulici Juraja Habdelića, u koji će se ove godine uključiti i Pučko otvoreno učilište Varaždin. Na Franjevačkom trgu lokalne i regionalne turističke zajednice iz cijele Hrvatske, uz programe povijesnih plesova, pokazat će ono najbolje od tradicionalnih obrta. U festival se uključuje i Veleposlanstvo Republike Mađarske koje će Varaždincima i njihovim gostima prezentirati mađarsku kulturu, tradicionalne obrte, kreativnu industriju i gastronomiju.
U svojem drugom vikendu festival će, zajedno s Gradskim muzejom Varaždin, Galerijskim centrom i galerijom Zlati ajngel, ugostiti Pučko učilište Rovinj i Istarski sajam umjetnina Artexchange. Tijekom festivala bit će prikazan i dio programa Međunarodne ljetne škole barokne glazbe i plesa Aestas Musica, a Oldtimer klub Varaždin na svoj će način organizirati biciklijadu.
Organizirat će se i događanje pod nazivom Korziranje, kroz koje se želi okupiti generaciju Varaždinaca čiji se večernji izlazak sastojao samo od španciranje Korzom, a na kraju Korziranja rezat će se velika rođendanska torta festivala koju će pripremiti tvrtka EKOS.
Prošlogodišnja suradnja s Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu bila je i više nego uspješna, a za predstave komedije tražila se karta više, pa će se program komedije i ove godine odvijati u gledalištu varaždinskog kazališta. Isto tako, Udruga za zaštitu životinja SPAS i ove će godine organizirati donatorski koncert Operne zvijezde za Udrugu SPAS.
Program festivala još je uvijek u nastajanju te se očekuje mnoštvo dopuna. No, izvjesno je da će cjelodnevni program Špancirfesta opet biti oplemenjen proizvodima kreativne industrije pa će posjetitelji festivala imati priliku na jednom mjestu vidjeti i kupiti neke od najljepših i najcjenjenijih proizvoda hrvatske primijenjene umjetnosti i rukotvorstva.
Vindija je od samih početaka Špancirfesta kao generalni sponzor prisutna na festivalu. I ove je godine glavni program najveće varaždinske prehrambene industrije namijenjen najmlađima, koji u popularnom Vindilandu, od 10 do 20 sati svakog festivalskog dana, mogu otkrivati nove svjetove, učiti o važnosti zdrave prehrane te sudjelovati u kreativnim, plesnim i sportskim radionicama. S obzirom da svako izdanje Vindilanda donosi sa sobom nova iznenađenja, na ovogodišnjem festivalu dobrih emocija na već dobro poznatim lokacijama, Lančana kula i Stari grad, pojavit će se potpuno nove atrakcije. U centru pažnje svakako će biti avanturistički park Vindino, nazvan po Vindijinim istoimenim sirnim i mliječnim desertima. Ovaj dio programa mališanima će pružiti dinamičnu rekreaciju uz simpatičnog Vindijina dinosaura, maskotu ovogodišnjeg Vindilanda. Tu je i neizostavno Vindiland open air Kino pod zvijezdama, koje svake večeri nakon završetka dnevnog programa (20 sati) donosi dva filmska hita – jedan animirani i jedan igrani. Vindiland će se svakog dana Špancirfesta družiti i sa svojim sportskim i umjetničkim klubovima te drugim zanimljivim gostima. Ne smijemo zaboraviti ni na Milk night, čarobnu mliječna noć koja je, uz glazbeno – scenski spektakl pripremljen od strane plesnog studija Vindi, uvijek jedan od vrhunaca kada su u pitanju događaji u Vindijinoj Zemlji zdravlja. Uz partnerstvo na realizaciji programa Vindija aktivno sudjeluje i u promociji festivala. Naime, uoči i za vrijeme Špancirfesta Vindijin će voćni jogurt Freska s okusom jagode na svojem pakiranju biti obilježen logotipom festivala, što je velika nacionalna promocija samog događaja.

Svi su programi Špancirfesta, osim glazbenih programa na glavnoj festivalskoj pozornici te predstava komedije, i dalje besplatni. Cijena višednevnih festivalskih ulaznica za glavnu festivalsku pozornicu ostala je ista kao i prošle godine: vikend ulaznica (petak, subota, nedjelja) 60,00 KN i festivalska ulaznica 150,00 KN. Jednako tako, cijena dnevnih festivalske ulaznice ostaje na prošlogodišnjoj razini – 30,00 KN, osim za programe 25.08. (Triggerfinger, Buraka Som Sistema, Sagan), 29.08. (Skunk Anansie) i 30.08. (Gibonni) kada će biti 70,00 KN. Cijena ulaznica za predstave komedije ostaje 40,00 KN.
Ulaznice će se od 11. srpnja moći kupiti na svim prodajnim mjestima Eventima. Kako bi ulaznice za glavnu festivalsku pozornicu na Starom gradu bile još dostupnije, od 11.07. do 01.08. cijena višednevnih ulaznica bit će umanjena 30% (festivalska ulaznica - 105,00 KN, a vikend ulaznica - 42,00 KN), a u prodaju će biti pušteno 1.000 festivalskih ulaznica i 1.000 vikend ulaznica (500 za prvi vikend i 500 za drugi vikend).
Program Špancirfesta pogledajte ovdje:http://www.varazdin.hr/cms-repository/file/_6b8.pdf