15. studeni 2022. | Autor: Maja Hrešć

Predstavljen program europskog događaja za mlade – EYE Varaždin

Povodom održavanja jednog od najvažnijih i najvećih događaja za mlade u Europi EYE Varaždin, gradonačelnik Neven Bosilj je u utorak zajedno s voditeljem organizacijskog tima EYE Varaždin Ninom Preložnjakom i predsjednicom Udruge V.U.K. Leom Labaš najavio i predstavio program eventa.

EYE Varaždin održava se 25. i 26. studenoga 2022. godine u gradskoj sportskoj dvorani Arena. Organizatori su Udruga mladih V.U.K. i P4 – centar za mlade i nezavisnu kulturu s partnerima iz Mreže mladih Hrvatske i Saveza izviđača Hrvatske, a suorganizator Europski parlament. Pridruženi partneri na projektu su Grad Varaždin i Turistička zajednica Grada Varaždina. U Varaždin stiže više od 600 mladih iz cijele Europe na 40 različitih aktivnosti uz veliki završni party s Burakom Yeterom.

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što će Varaždin biti domaćin ovog velikog događaja za mlade. „Varaždin je već dokazano dobar domaćin i svi koji ga posjete uvijek naglašavaju uljudnost i pristupačnost nas Varaždinca. Siguran sam da će sudionici EYE-a biti zadovoljni i da će uz mnoštvo novih ideja sa sobom ponijeti i lijepe uspomene na Varaždin. Grad Varaždin dao je podršku i pomaže u organizaciji Europskog događaja za mlade. Sufinanciramo EYE Varaždin s 225 tisuća kuna, uključili smo se u organizaciju besplatnog javnog prijevoza busekima iz centra grada do Arene Varaždin i pružamo svu organizacijsku i logističku podršku organizatorima. Ovaj događaj u sklopu kojeg će se održati čitav niz različitih i besplatnih programa posjetit će mnoštvo mladih iz cijele Europe, pa čak i iz Azije i Afrike. Europski parlament je suorganizator i sve to će omogućiti našem gradu vidljivost na nacionalnoj i europskoj razini. Sudionici će imati priliku razgledati Varaždin i posjetiti i varaždinski Advent koji se tad otvara. Grad Varaždin dobitnik je certifikata Grad za mlade, a ovim događajem potvrđujemo da smo otvoreni i slušamo ideje mladih, ali i da se čvrsto pozicioniramo kao grad u kojem su mladi i projekti za mlade izuzetno važni.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

“EYE Varaždin jedinstvena je prilika da se na jednom mjestu okupe mladi i donositelji odluka s najviše europske razine te da svi zajedno pokušamo dati svoje viđenje na izazove pred kojima se našla Europa unatrag nekoliko godina i diskutirati o okolišnim temama, stambenim politikama, posljedicama pandemije, migrantskih kriza, rata pa sve do narušavanja vladavine prava.” – istaknuo je voditelj organizacijskog tima EYE-a Varaždin Nino Preložnjak.

Predsjednica Udruge mladih V.U.K. Lea Labaš dodala je kako se ovim događajem želi, između ostalog, pokazati da su mladi važni, sposobni, da ih zanimaju aktualnosti u svijetu, da nisu apolitični i da itekako žele biti uključeni u donošenje odluka koje se tiču njih i njihove okoline. „Udruga V.U.K. je kroz razne projekte aktivirala mlade pa će to učiniti i kroz EYE Varaždin. Na EYE-u Varaždin volontirat će oko 60 mladih uglavnom s područja grada Varaždina. Varaždin je ovim događajem postao važan na karti Europe što se tiče organizacije događaja za mlade i politika za mlade.” – rekla je Lea Labaš.

Europski događaj za mlade održava se svake dvije godine u Strasbourgu u organizaciji Europskog parlamenta, a jedan od ciljeva takvih događaja je približavanje Europskog parlamenta mladima te upoznavanje svih procesa donošenja odluka koji se odvijaju u Europskoj uniji.

Program EYE-a Varaždin „Bez granica“ („Zero Borders“) ponudit će razmišljanja i odgovore mladih generacija na izazove pred kojima se našla Europa kroz tri glavna programska pravca: 1)TA POLITIKA, 2) COOLTURA, 3) HENGANJE te kroz više od 40 različitih i besplatnih aktivnosti, panela, rasprava, debata i radionica. Teme koje mlade zanimaju i o kojima će raspravljati tijekom dvodnevnog događaja su:

• Europska godina mladih 2022 – što je donijela mladima?

• Europska demokracija nakon izbora za Europski parlament 2024.: Vladavina prava za sve?

• Europska budućnost Jugoistočne Europe – izazovi i kameni spoticanja

• Efektivne stambene politike za mlade – puste želje ili stvarnost?

• Zeleni poslovi: Revolucija koju su donijeli Generacija Z i Covid-19

• Upoznavanje procesa donošenja odluka u Europskom parlamentu

• Migracije, krize i geopolitička previranja u Europi i svijetu

• Lobiranje i zagovaranje

• Umrežavanje i komunikacija s vršnjacima iz cijele Europe

• Erasmus+ mogućnosti

• Body movement radionice, Voguing

• Sportske aktivnosti: radionica samoobrane, disc golf i dr.

• Izložbe umjetnika iz Velike Britanije, Njemačke i Hrvatske

Svoj dolazak na EYE Varaždin su, između ostalih, potvrdili hrvatski europarlamentarci Predrag Matić, Karlo Ressler i Tonino Picula, slovenska europarlamentarka Irena Joveva, Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter te popularni hrvatski Tik Toker Dario Marčac.

U večernjem dijelu programa EYE-a Varaždin u petak, 25.11. sudionici i šira javnost će moći prisustvovati svečanoj ceremoniji otvorenja u režiji Sanje Tropp Fruhwald i Marija Kovača. EYE Varaždin organizira i veliki završni party u subotu, 26.11. u sklopu kojeg će nastupiti svjetski poznati DJ Burak Yeter. Ulaz na završni party s Burakom Yeterom je besplatan i otvoren za sve zainteresirane uz prethodnu registraciju na službenoj web stranici www.eyevarazdin.eu.

Cijeli program kao i više informacija dostupni su na službenoj web stranici događaja www.eyevarazdin.eu.