16. kolovoz 2021. | Autor: Maja Hrešć

Predstavljen program 23. Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković u ponedjeljak je u dvorištu palače Sermage prisustvovao predstavljanju programa Škole medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“ koja će se 4. godinu zaredom održati u Varaždinu od 18. do 28. kolovoza 2021. godine.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i Hrvoje Selec, tajnik Hrvatskog filmskog saveza, Dubravka Kalinić Lebinec, osnivačica i voditeljica VANIME te Martina Kolarić, voditeljica obrazovnih i revijskih programa Hrvatskog filmskog saveza.

„Drago mi je i zahvaljujem što ste i ove godine upravo u Varaždinu odlučili organizirati Školu medijske kulture na kojoj se na visokoj razini mogu educirati naši nastavnici, odgajatelji, filmski entuzijasti, ali i učenici, studenti i svi ostali koji žele steći nove vještine i znanja iz područja medijske kulture. Grad Varaždin će i u budućnosti podržavati ovakve programe. Vjerujem da će polaznici završiti školu s obogaćenim znanjem koje će moći prenijeti dalje svojim učenicima, ili će im koristiti u vlastitom amaterskom radu.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Grad Varaždin sufinancira Školu medijske kulture s 38 tisuća kuna. Program je verificiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, a prema izvješću Vijeća Europe jedan je od pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj i među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske Unije. Polaznici stječu osnovno filmsko obrazovanje iz povijesti i teorije filma, a bave se i temama koje oblikuju današnjicu i budućnost medijskog obrazovanja.

Program se sastoji od filmsko teorijskih predavanja, metodičkih radionica, video radionica, večernjih projekcija filmova i jutarnjih skupnih rasprava o filmu, kao i posebnih predavanja o važnim temama vezanim za filmsku umjetnost, medijsku pismenost  i aktualna društvena zbivanja.