13. rujan 2012.

Predstavljen Fond svježih ideja

fond svježih ideja image pressica 1

13.09.2012. - Kao nastavak EU projekta YICT, koji je završio u svibnju ove godine, Grad Varaždin je osnovao financijski potporni fond, Fond svježih ideja, kao dio projektnih aktivnosti, ali i nadogradnju i održivost projekta. Fond je vrijedan 100.000,00 kn i namijenjen je za poduzetnike početnike ili potencijalne poduzetnike koje imaju zanimljivu, tržišno održivu i promišljenu poslovnu ideju vezanu uz područja ICT-a i spremne su upustiti se u poduzetničke vode, kojim će, prema precizno određenim kriterijima, dodijeliti potporna sredstva dostupna kroz fond.
Traje 45 dana, od danas, 13. rujna do 27. listopada, a na njemu mogu sudjelovati fizičke osobe koje imaju namjeru postati mikro-subjekti malog gospodarstva u smislu Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva te postojeći mikro-subjekti malog gospodarstva do 3 godine starosti/poslovanja.
„Ovaj fond nastavak je europskog projekta vrijednog 157 885 eura. Grad Varaždin odgovoran je partner na EU projektima, no još je važnije da tražimo svaku mogućnost da potičemo zapošljavanje, osobito mladih. Fond svježih ideja konkretna je financijska pomoć za plovidbu poduzetničkim vodama.“ – rekla je predstavljajući Fond svježih ideja na konferenciji za novinare Natalija Martinčević, zamjenica gradonačelnika.

Kriteriji ocjenjivanja poduzetničkih ideje koje će se natjecati za potporu kroz fond, nadogradnja su programa i aktivnosti samog projekta YICT, ali i iskustava i metodologija drugih uspješnih projekata. Procjenjivat će se originalnost, inovativnost, održivost, tehnološka inovativnost poduzetničkih ideja, vjerodostojnost poduzetnika i njegova tima, razvijenost poslovnog modela, ali i potencijalni utjecaj na šire društveno okruženje.
Maksimalni broj bodova koje pojedina prijava može skupiti je 70, osnovni kriterij za dodjelu sredstava tj. prag iznosi 40 bodova, ukupna vrijednost potpornog fonda je 100.000,00 kn, maksimalni iznos pojedinačne potpore je 20.000,00 kn, a visina dodijeljenih sredstava određivat će se proporcionalno ostvarenom broju bodova svih prijava koje prođu prag (tj. proporcionalno rasponu između 40 i 70 bodova).
Osim financijske potpore koja se dodjeljuje za prihvatljive troškove poput troškova osnivanja (uključivo i osnivački kapital) gospodarskog subjekta, ulaganja u dugotrajnu imovinu te konzultantske usluge i marketinške aktivnosti (poticanje mladih do 30. godina starosti na samozapošljavanje), prijave koje pređu prag dobit će i dodatne pogodnosti.
Po završetku natječaja će posebno osnovano povjerenstvo, koje se sastoji od predstavnika Grada Varaždina, Tehnološkog parka, Fakulteta organizacije i informatike i predstavnika gospodarskog sektora, na temelju kriterija utvrđenih Pravilnikom o osnivanju i djelovanju fonda prijavljene poduzetničke ideje ocijeniti te odabrati one koje zaslužuju da ih se nagradi i pruži potpora.  
Tehnološki park Varaždin će odabrane poduzetnike poslovno pratiti,inkubirati ih u skladu sa svojim uvjetima poslovanja (povlašteni smještaj u Tehnološkom parku Varaždin) te im pružiti besplatno korištenje usluga poslovnog savjetovanja, mentorstva, umrežavanja i ostalih usluga koje Park pruža.
Natječaj i obrazac možete pogledati ovdje.http://www.varazdin.hr/natjecaji