20. kolovoz 2012.

PREDSTAVLJANJE RADOVA JADRANKA GJEREKA U GRADSKOJ VIJEĆNICI

jerek

20.08.2012. -  Jedan od motiva da se ulaz Gradske vijećnice oplemeni radovima autora Jadranka Gjerek je projekt «Centar živi» kojim se žele upotpuniti sadržaji poslovnih i ostalih javnih prostori i na taj način pomoći obrtnicima i poduzetnicima u centru. Na takve aktivnosti usmjereni su i zaključci sa nedavno održanog okruglog stola „Tradicijska kultura u suvremenosti“. Ujedno, to je svojevrsna najava  predstojećeg Špancirfesta  te međunarodne izložbe Ceramica multiplex 2012. u organizaciji Kerameikona, Hrvatskog udruženja keramičara čiji je autor dugogodišnji član.

Jadranko Gjerek bavi se tradicijskim lončarstvom već devet godina i jedini takav na području grada i jedan od rijetkih u Županiji i u Hrvatskoj. Potvrda značaja i kvalitete radova Jadranka Gjereka stigla je nedavno uvrštenjem u knjigu o nematerijalnoj kulturnoj baštini koju priprema Narodni muzej iz Beograda.
 

 Jadranko Gjerek, biografija

Rođen 10. rujna 1974. u Varaždin gdje i danas živi i radi.
SSS, društveni smjer

Bavi se tradicijskim lončarstvom sjeverozapadne Hrvatske, izradom uporabnih i ukrasnih predmeta od keramike i umjetničkom keramikom.
Autor je i suautor mnogobrojnih rješenja i izvedaba uporabnih i ukrasnih predmeta temeljenih na hrvatskoj kulturnoj baštini primijenjenih u turizmu, ugostiteljstvu i svakodnevnom životu.
Autor je i suautor mnogobrojnih turističkih programa i event-a temeljenih na hrvatskoj kulturnoj baštini i starim zanatima.
Izlagao je na mnogobrojnim izložbama i sajmovima u zemlji i inozemstvu.

Blisko je surađivao ili surađuje sa muzejima (Gradskim muzejom Varaždin, Gradskim muzejom Samobor, Narodni muzej Beograd…), turističkim zajednicama (Grada Varaždina, Grada Rovinja, Grada Čakovca, Grada Koprivnice, općine Brtonigle, općine Kneginec, Varaždinske županije, Središnje Istre…), sa gradovima (Varaždin, Rovinj, Pazin…), općinama (Kneginec, Brtonigla…), udrugama (Stari zanati Koprivnica, Kerameikon Hrvatsko udruženje keramičara Varaždin, Maska Ivanec, Udruga za održivi razvoj Lubenica…), školama (VII.Osnovnom školom Varaždin, Rudarskom školom Varaždin…), poslovnim subjektima (Vindija Varaždin, Tehnobeton Varaždin, Tehnoprodukt Zagreb, Druga perspektiva efekt Zagreb, Zrno Split, Suncokret Split…), galerijama (Zagi Zagreb, Nebo Zagreb, Ericsson Nikola Tesla Zagreb…), ugostiteljskim subjektima (Zlatni restorani Varaždin, Hotel turist Varaždin, Domeniko Varaždin, Šanjek Varaždin, Stari orah Varaždin, Vuglec breg Krapinske toplice, Seljački turizam Crnko, Garden Varaždinske toplice, Konoba Marija Varaždin, Marinero Hvar, Velo misti Split, Palatin Varaždin, Zelendvor Varaždin…), mnogobrojnim umjetnicima svih profila i pojedincima iz zemlje i inozemstva.
Od 2003. do 2011. intenzivno radio sa predškolskom i školskom djecom iz cijele Hrvatske na đačkim ekskurzijama i terenskoj nastavi na temu starih zanata.

Dobitnik je niza zahvalnica za rad i doprinos u očuvanju etno baštine.