07. studeni 2018. | Autor: Goranka Grgić

Predstavljanje novog Interreg Europe projekta ABCitiEs

Projekt ABCitiEs provodi se od 1. lipnja 2018. godine unutar Interreg Europe programa financiranja, Europskog fonda za regionalni razvoj koji podupire interregionalnu suradnju.

Projekt će trajati do 31. svibnja 2022. godine i ukupne je vrijednosti 1.596.561,00 eura, od čega se 85 posto sufinancira iz Interreg Europe programa financiranja Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost dijela projekta koji se odnosi na projektne partnere iz Hrvatske; FOI, Grad Varaždin i Grad  Čakovec iznosi gotovo 240.000 eura (FOI 103.415 eura, Grad Varaždin 76.572 eura te Grad Čakovec 57.098 eura). Voditelj projekta na Fakultetu organizacije i informatike je prof. dr. sc. Vjeran Strahonja, Goranka Grgić iz Upravnog odjela za EU projekte, upravljanje imovinom i gospodarstvo za Grad Varaždin, a Marina Kolarić iz ČAKRA-e za Grad Čakovec.

ABCitiEs istražuje kako razvijati nove vrste poduzetničkih zajednica koje potiču rast poslovanja i inovacije te stvaraju atraktivnije lokalno poslovno okruženje. U provođenju projektnih aktivnosti sudjeluje 5 europskih urbanih regija: Amsterdam, Atena, Manchester, Vilnius, te gradovi Varaždin-Čakovec iz Hrvatske. Vodeći partner je Amsterdam University of Applied Sciences (HvA) koji će uz podršku partnera u naredne četiri godine provesti europsku studiju o tome kako se politika može strukturirati na način da poduzetnici koji surađuju u urbanim područjima dobiju optimalnu podršku.

Glavni cilj projekta je razvoj i poticanje različitih oblika suradnje poduzetnika i drugih sudionika koji su vezani uz određenu lokaciju, kako bi se povećala njihova konkurentnost, ali i poboljšala socioekonomska situacija i revitalizirale jezgre europskih gradova. Među očekivanim rezultatima projekta posebno ističemo generiranje stvaranje inovativnih i primjenjivih politika vezanih uz kolektivno poduzetništvo u gradskim jezgrama, poboljšanje postojećih, kao i razradu izvodljivih primjera revitalizacije određene lokacije inicijativama koje se temelje na kolektivnom poduzetništvu i suradnji različitih sudionika. Tome bi trebala pomoći suradnja regija koje su uključene u projekt i razmjena iskustava.

Na konferenciji o projektnim aktivnostima, ulogama partnera – Fakulteta organizacije i informatike, Grada Varaždina i Grada Čakovca govorili su:

Izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, FOI, prodekanica za znanstvenoistraživački rad i međunarodnu suradnju

Prof. dr. sc. Vjeran Strahonja, FOI, voditelj projekta

Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina

Stjepan Kovač, gradonačelnik Grada Čakovca

Izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, prodekanica za znanstvenoistraživački rad i međunarodnu suradnju pozdravila je prisutne u ime Fakulteta i istaknula važnost projekta za FOI.

Prof. dr. sc.Vjeran Strahonja na početku predstavljanje projekta istaknuo je motivaciju za ulazak u projekt, odnosno potrebu oživljavanja gradskih jezgri koje sve više odumiru u društvenom i gospodarskom smislu, po čemu Varaždin i Čakovec dijele sudbinu mnogih europskih gradova.

Prof. dr. sc. Vjeran Strahonja kao temeljni cilj projekta naznačio je pronalaženje i promoviranje novih oblika kolektivnog poduzetništva koji se mogu vezati uz određenu lokaciju i tako revitalizirati gradove i gradske jezgre kroz dvije komponente, jedna su poticaji malom i srednjem poduzetništvu, a druga je revitalizacija gradske jezgre.

Kroz projekt razmatraju se četiri oblika kolektivnog poduzetništva: Uslužni/proizvodni centar, Zajednički prostor za rad, Laboratorij uživo i Gradska soba, za koje zasad postoje četiri prijedloga u zaštićenoj povijesnoj jezgri: Centar kreativnih industrija, Male usluge, Gradska soba i Urbana istraživačka tvornica.

Zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina Sandra Malenica naglasila je kako ovaj projekt znači jako puno za grad Varaždin i rezultirat će studijom koja će objediniti sva znanja i planove što će biti dobar početak za dugoročno strateško planiranje ne samo urbane jezgre, već i svega onoga što danas jedna gradska jezgra mora imati te je projekt povezala s nekim, već započetim aktivnostima i projektima oživljavanja gradske povijesne jezgre.

Za Centar kreativnih industrija razmatra se prostor bivšeg kina Dom za koji već postoji projekt za rekonstrukciju. Za koncept Malih usluga razmatra se prostor bivše Željezare u Kukuljevićevoj ulici, koji je u državnom vlasništvu i već dugo zjapi prazan, a mogao bi poslužiti za potrebe malog obrtništva i poticanje kolektivnog poduzetništva dijeljenjem prostora i infrastrukture. Gradska soba trebala bi biti multifunkcionalan prostor za građane, studente, posjetitelje i edukatore, a potencijalna lokacija za tu svrhu mogla bi se dobiti prenamjenom predvorja kina Gaj. Urbana istraživačka tvornica zapravo je otvoreni model koji se može primijeniti u bilo kojem gradskom okruženju, a predstavlja sinergiju znanosti, industrije, udruženja, grada i građana, prije svega u novim oblicima digitalnog poduzetništva.

Gradonačelnik grada Čakovca, Stjepan Kovač, istaknuo je uvjerenje da će ideje koje će se razmatrati unutar projekta odgovarati potrebama građana i poduzetnika, te da su neke od projektnih ideja vezane uz prostore koji se aktualiziraju u javnim raspravama.

Projektom ABCitiEs žele se promovirati primjeri dobre prakse te pripremiti poslovni modeli kojima bi povijesne jezgre konkurirale novim trgovačkim i uslužnim centrima izvan središta grada što su, uz ostale aktivnosti, temeljne funkcije gradske uprave i visokoobrazovnih institucija.

Više o projektu može se pročitati na službenoj mrežnoj stranici: 

https://www.interregeurope.eu/abcities/