23. ožujak 2021. | Autor: Maja Hrešć

Predsjednik Vlade Andrej Plenković prisustvovao završnoj konferenciji u Tehnološkom parku

U Tehnološkom parku u utorak se održala završna konferencija projekta Rekonstrukcija i opremanje Tehnološkog parka Varaždin kojoj je uz gradonačelnika dr.sc. Ivana Čehoka, predsjednika Gradskog vijeća Damira Habijana i zamjenice gradonačelnika Sandre Malenice prisustvovao predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković zajedno s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Tomislavom Ćorićem, ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom, ministrom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darkom Horvatom te saborskim zastupnikom Anđelkom Stričakom.

„Tehnološki park nije samo zgrada, nije samo objekt, to je zapravo jedan način poslovanja. Ono što je važno tu reći je da još očekujemo 120-150 radnih mjesta i to visokoobrazovanih u informatičkoj tehnologiji, ali najveći benefit je zapravo činjenica da je iz ovog Tehnološkog parka proisteklo 15 drugih tvrtki koje su sebi kupile ili napravile svoje vlastite urede diljem Varaždina. Tako da je ovo zapravo jedan multiplikator, jedan inkubator informatičke tehnologije informatičkih radnih mjesta. Uz naš Fakultet organizacije i informatike i Sveučilište Sjever definitivno pretvara Grad Varaždin u informatički grad, gledano postotno najviše u ovom trenutku imamo poduzetnika upravo iz ICT-a. Preko 25% svih tvrtki je iz ICT što je jako dobro jer smo do prije nekoliko godina imali preko 60% tvrtki takozvano radno-intenzivnih industrija.“ – rekao je gradonačelnik.  

Predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću ovo je drugi posjet Tehnološkom parku, a u odnosu na prošlu godinu, prostor je sad kompletno završen: „Mislim da europska sredstva koja smo uložili u ovaj Tehnološki park, uz dobru suradnju s Gradom i razvojnim agencijama, stručnjacima i mladim inovatorima, predstavlja dodatno brendiranje Varaždina koji nije samo grad, koji je središte kulture u Hrvatskoj, sveučilišno središte i uvjeren sam da će postati jedan od onih punktova gdje će digitalna ekonomija, 4. industrijska revolucija, inovacije i konkurentnost postati glavni nositelji gospodarskog rasta Hrvatske. To se u konačnici vidi u malim poduzećima koja su ovdje, start-upovima, onima kojima čak ni, s obzirom na modalitet njihovog djelovanja, nije ni ova pandemija bitno poremetila aktivnosti. Vjerujem da će ovdje u ovom Tehnološkom parku biti privučen veliki broj mladih koji će pridonositi gospodarskom razvoju grada i županije i cijele Hrvatske.“ – rekao je predsjednik Vlade.

Ukupna vrijednost projekta rekonstrukcije, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, bila je 16.5 milijuna kuna.

Najveći dio budžeta projekta bio je namijenjen građevinskim radovima čija je ukupna vrijednost iznosila 12.5 milijuna kuna. Glavnina tog iznosa, 11.2 milijuna kuna pokrivena je sredstvima EU dok je ostatak od 1.3 milijuna kuna sufinancirao Grad Varaždin. Partneri Tehnološkog parka na ovom projektu bili su Razvojne agencije Sjever (DAN) i Regionalna razvojna agencija Sjever (REA).

Ovim zahvatom Tehnološki park Varaždin dobio je, na ukupnoj površini od 4040 m2, modernu poslovnu zgradu u kojoj djeluje 50 tvrtki s preko 250 zaposlenih. Od poslovnih sadržaja na raspolaganju im je 26 ureda razreda A+, 49 ureda razreda A, usluga virtualnog ureda, coworking, sobe za sastanke te prostori za evente, radionice i predavanja.

U sklopu projekta opremljen je i kolaborativni radionički prostor za brzo prototipiranje i proizvodnju fizičkih proizvoda (Makerspace) u kojeg je uloženo preko 1.5 milijuna kuna.  Cilj je učiniti ga dostupnim svim zainteresiranim pojedincima i tvrtkama koji pod stručnim vodstvom i u sigurnom okruženju mogu raditi s novim tehnologijama koje su u njemu na raspolaganju. Makerspace je opremljen opremom za 3D skeniranje i 3D printanje, laserskim rezačem i CNC strojevima. Uz to, tu su alati za obradu drva i metala i alati i uređaji za programiranje elektroničkih uređaja, odnosno Arduino i Raspberry Pi setovi.