20. srpanj 2021. | Autor: Maja Hrešć

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u posjetu Gradu Varaždinu

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u utorak je boravio u Varaždinu te je održao radni sastanak u Gradskoj vijećnici s gradonačelnikom Grada Varaždina dr.sc. Nevenom Bosiljem i županom Varaždinske županije Anđelkom Stričakom.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan, zamjenica župana Silvija Zagorec i predsjednik Skupštine Varaždinske županije Josip Križanić.

Prije sastanka predsjednik je posjetio tvornicu Varteks, proizvodni pogon i izložbeni prostor gdje ga je primio predsjednik Uprave Tomislav Babić sa suradnicima.

Ispred Gradske vijećnice dočekala ga je Varaždinska građanska garda koja mu je podnijela prijavak.

Gradonačelnik Neven Bosilj je zahvalio predsjedniku što je prihvatio njegov poziv da posjeti Varaždin. „Zajedno smo bili u Varteksu jer Varteks treba državnu pomoć, ali i pomoć Grada. Radi se o tisuću radnih mjesta i nadamo se da ćemo zajedno s upravom Varteksa pomoći da Varteks preživi. Varteks ima tradiciju, a tisuću radnih mjesta je vrlo bitno za ovaj grad i za ovu regiju. Predsjednika smo upoznali s otvorenjem Varaždinskih baroknih večeri koje je 17. rujna, a čiji je glavni pokrovitelj. Također, upoznali smo ga s 30. obljetnicom oslobođenja Grada Varaždina koja je 22. rujna te sam mu s županom Anđelkom Stričakom uputio poziv da tad posjeti Varaždin. Iako je to u koliziji s njegovim putovanjem i posjetom Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, rekao je da će svakako pokušati doći i biti ovdje da obilježimo taj datum.“ – rekao je gradonačelnik. Komentirao je i način na koji će Grad Varaždin pokušati pomoći hrvatskoj modnoj kući Varteks: „Varteks ima dug prema Gradu Varaždinu u iznosu od 5 milijuna kuna koji bi Grad odmah mogao naplatiti, ali dogovorili smo obročnu otplatu na dvije godine tako da ćemo početi s par kuna mjesečno dok se ne zavrti cijela priča s projektom urbane regeneracije prostora Varteksa, a zatim će rate biti veće. Varteksu smo dali vremena da prikupe taj novac koji su dužni Gradu i koji po zakonu moramo naplatiti.“ Podsjetimo, Vlada Republike Hrvatske uvrstila je projekt „Varteks kvart – urbana regeneracija“ u popis prioritetnih projekata.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović smatra da je Varteks jedan od zadnjih uspravnih primjera tekstilne industrije u Hrvatskoj te im je nužna pomoć države kako bi opstali: „Došao sam u posjetu, prije svega Varteksu, i Gradu Varaždinu, ali Varteksu jer je jedan od zadnjih uspravnih primjera tekstilne industrije u Hrvatskoj i nadam se da će to i ostati. Vlada ih je uvrstila u popis prioritetnijih projekata i to je dobro jer bez državne pomoći to neće ići. Nažalost, polako se svi gase, male su plaće i bez pomoći vlasti i politike i države, ta vrsta proizvodnje, posebno ova ambicioznija vrsta tekstilne industrije koja ostvaruje nekakvu dobit, treba potporu.“ Predsjednik Milanović najavio je i kako će u skorije vrijeme nastojati ponovno posjetiti Varaždin jer slijede za Grad Varaždin važni događaji i obljetnice. „U Varaždinu sam bio puno puta i doći ću, ako ne za Varaždinske barokne večeri, nadam se za 30. godišnjicu oslobođenja grada, ovisno o tome gdje budem u to vrijeme, a nadam se da ću biti u Hrvatskoj, da nekako uskladimo te datume. 22.9.1991. godine je važan datum u ratnoj povijesti Hrvatske. Tada je oslobođen, odnosno uzet značajan dio neprijateljske tehnike što je kasnije utjecalo na oslobodilačke operacije Hrvatske vojske u velikoj mjeri krajem 1991. i početkom 1992. godine. O tome sam razgovarao i sa županom Stričakom koji je zajedno s gradonačelnikom organizator obljetnice.“ – rekao je predsjednik Zoran Milanović.