10. travanj 2024. | Autor: Maja Hrešć

Predsjednik Republike Hrvatske posjetio novoobnovljenu Gradsku vijećnicu

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u srijedu je zajedno sa savjetnicom Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melitom Mulić i glasnogovornikom Nikolom Jelićem posjetio novoobnovljenu Gradsku vijećnicu Grada Varaždina.

Predsjednika i njegove suradnike dočekali su gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković i predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki. Službenice Grada Varaždina, pročelnica UO za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća Anica Mušanović i voditeljica Odsjeka za izgradnju i održavanje objekata i komunalne infrastrukture Grada Varaždina Martina Cesar Kelemen, koje su bile uključene u energetsku obnovu Gradske vijećnice, Predsjednika su uputile u sam proces obnove i izazove koje je trebalo savladati kako bi ova više od 500 godina stara građevina zasjala punim sjajem i bila u potpunosti funkcionalna za rad Gradske uprave.

Nakon obilaska obnovljene Gradske vijećnice, predsjednik Milanović održao je radni sastanak s dužnosnicima Grada Varaždina koji su ga upoznali sa strategijom razvoja Grada i dosad provedenim projektima.

„Predsjednik je stigao da obiđe našu novoobnovljenu Gradsku vijećnicu i da čuje o dobrim iskustvima iz Grada Varaždina koja zatim može prenijeti u ostale gradove koje obilazi u cijeloj Hrvatskoj. Naša 501 godinu stara Gradska vijećnica je najstarija u ovom dijelu Europe. Sada je obnovljena tako da u potpunosti može služiti u radu Gradske uprave. Atrij Gradske vijećnice bit će otvoren za sve naše sugrađane i goste i postat će novi skriveni kutak u gradu.“ – rekao je gradonačelnik.

Dodao je o kojim su konkretnim temama razgovarali na radnom sastanku: „Spominjali smo i bale koje smo konačno riješili nakon njihove punoljetnosti, naglasili da smo prvi grad koji je uveo besplatni topli obrok u škole, prvi smo uveli besplatni produženi boravak, radimo novo naselje gdje će biti 180 stanova, i to priuštivo stanovanje za mlade, sve to su projekti i programi koje treba provoditi u cijeloj Hrvatskoj.“

Gradonačelnik je najavio kako će sljedeća sjednica Gradskog vijeća biti održana u novoj, modernoj dvorani za Gradsko vijeće, s konferencijskim sustavom, sustavom za glasanje. „Ulazimo u jednu novu eru. Imamo najmoderniji sustav hlađenja i grijanja i energetski učinkovitu zgradu. Cijela priča koštala je oko 1,5 milijuna eura, s uređenjem svih prostorija, unutarnjim uređenjem, energetskom obnovom i uređenjem atrija. Oko 260 tisuća eura dobili smo od Fonda za energetsku učinkovitost, a ostalo smo financirali sami.“ – kazao je gradonačelnik Bosilj.