15. srpanj 2020. | Autor: Maja Hrešć

Predsjednik Gradskog vijeća najavio nadolazeću sjednicu

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan u srijedu je održao konferenciju za medije na otvorenom na kojoj je najavio i obrazložio točke dnevnog reda nadolazeće sjednice Gradskog vijeća koja će se održati u petak, 17. srpnja 2020. godine, online, putem aplikacije Zoom.

Istaknuo je kako su krucijalna pitanja vezana uz balirani otpad te uz preko dvadesetak sudskih sporova koji se vode protiv Grada Varaždina ili koje Grad Varaždin vodi protiv određenih pravnih osoba. „Ako gledamo financijski uteg za Grad Varaždin, s obzirom na pravnu poziciju, oni mogu uzrokovati preko 200 do 300 milijuna kuna izravne štete gradskom proračunu, ali ono što je po meni još pogubnije jest da će isti trajati narednih 10 godina. Moje osobno mišljenje je da sve takve sporove treba riješiti mirnim putem. S tim smo krenuli još u prosincu lani, a već u veljači ili ožujku ove godine je isto trebalo biti na Gradskom vijeću, ali je bilo odgođeno zbog dobro poznatih razloga oko koronavirusa i ništa suštinski sadržajno nije promijenjeno u odnosu na onaj prijedlog koji je već bio obrazložen, koji je već bio u javnosti, koji je već bio prezentiran, apsolutno nikakve druge promjene nema.“ - rekao je Damir Habijan dodavši kako su, sukladno tome, vijećnici dobro upoznati sa svime.

Što se tiče točke dnevnog reda o Termoplinu, Habijan naglašava kako se radi o javnom pozivu za iskaz interesa za prodaju dionica u vlasništvu Grada, a ne o odluci da se dionice prodaju. Ako se javi investitor, tek slijedi odluka hoće li se prodaja prihvatiti.

Istaknuo je kako se nagodbom o kojoj će se odlučivati na nadolazećoj sjednici rješavaju sporovi o zemljištu na Banfici, ugovor o interventnom odvozu otpada, zamjeni zemljišta Jalkovec – Brezje, ukupno 15-ak sporova. Također, nagodbom TH invest vraća Gradu Varaždinu 9 milijuna kuna avansa za interventno zbrinjavanje otpada, za Banficu 13 milijuna kuna, 240.000 kuna za zamjenu zemljišta i naknadu za MBO zemljište u iznosu od 7 milijuna kuna, što sve zajedno iznosi gotovo 30 milijuna kuna. Ovom nagodbom Grad Varaždin će riješiti sve otvorene sporove prema TH investu.

Predsjednik Gradskog vijeća dodao je kako će se balirani otpad riješiti dodatkom ugovora o interventnom odvozu kojim je rok otplate za zbrinjavanje i sanaciju produžen na 12 godina. Za prvih godinu dana iznos će biti 20 milijuna kuna, a nakon toga 11 godina plaćat će se oko 700.000 kuna mjesečno. Rok za izvršenje zbrinjavanja je 36 mjeseci za svih 105.000 tona bala. Cijena obrade je ista kao i 2008. godine, iako su cijene u međuvremenu rasle, pojasnio je.

Također je istaknuo kako municipalne obveznice iznose 67 milijuna kuna te se njima rješavaju podzemni spremnici na oko 20 lokacija, zatim opremanje gospodarske zone Brezje, odnosno servisna cesta, realizacija sadržaja na Belim kipima, otkup zemljišta Ekos holding i TH invest.

Još jedna od dobrih odluka o kojima će se odlučivati na sjednici Gradskog vijeća jest da će Fakultet organizacije i informatike dobiti na upravljanje vilu Oršić na rok od 30 godina koji će je adaptirati za izvođenje svoje nastave. „Prioritet Grada Varaždina jest da postane pravi sveučilišni grad.“ – ističe Habijan.