21. listopad 2020. | Autor: Maja Hrešć

Predavanja stručnjaka iz kulturnog i kreativnog sektora u P4

U P4 – centru za mlade i nezavisnu kulturu u srijedu je započeo program „Učionica u P4“ koji zajednički provode Grad Varaždin, Udruga mladih Varaždinski underground klub (VUK) i Europska prijestolnica kulture – Rijeka 2020.

Otvorenju su prisustvovale zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina Sandra Malenica te pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, mjesnu samoupravu i civilno društvo Mirna Kezele.

„Jedan od važnijih segmenata Rijeke 2020, uz kulturno umjetnički program, je upravo taj modul Učionice koji je proglašen i na razini Europske unije kao milestone EU projekata te je jedini dislocirani program Rijeke 2020 i održava se upravo u Varaždinu. Zahvaljujem im što su uskočili i prepoznali želju i potrebu Grada Varaždina da ide naprijed i da se već sad počne pripremati za 2034. godinu kad će ponovno biti prilika da se jedan hrvatski grad prijavi za Europsku prijestolnicu kulture. U sam program uloženo je 120 tisuća kuna, a kurikulum je radila Rijeka 2020. Zahvaljujem i našim partnerima iz P4, odnosno Udruzi VUK, koji su uskočili s logistikom i prilagođavanju programa novim epidemiološkim mjerama.

 „Učionica u P4“ je besplatni i edukativni program jačanja kapaciteta kulturnog sektora grada Varaždina, konkretno u području kulturne produkcije, oblikovan prema uzoru na programe Učionice unutar projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Program je namijenjen zaposlenicima organizacija, institucija i ustanova s područja Grada Varaždina, ali i članovima udruga te zaposlenicima koji djeluju u području kulturne produkcije. Cilj programa je edukacija, odnosno osobni i profesionalni razvoja pojedinaca uključenih u programe kulturne produkcije, te jačanje organizacija, institucija i ustanova. Broj prijava je bio ograničen, a polaznici modula su zaposlenici Turističke zajednice grada Varaždina, Pučkog otvorenog učilišta Varaždin, Koncertnog ureda Varaždin, Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu te članovi udruga.

Program „Učionica u P4“ provodit će hrvatski stručnjaci i stručnjakinje iz kulturnog i kreativnog sektora: Lara Stolnik i Ana Mikin (agencija Selotejp); Tatjana Komljenović, Andrea Pečnik, Andreja Bratić i Ema Starčić (agencija 404); nezavisni stručnjak Dorian Celcer; Gorana Barišić Batelić i Morana Periša; Filip Živaljić (Društveni centar Čakovec) i Dora Zane (IdeaHackers).