30. lipanj 2017. | Autor: [email protected]

Poziv obrtnicima za bespovratna sredstva

Konferencijom za novinare gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok pozvao je varaždinske obrtnike da se jave na poziv za dodjelu bespovretnih sredstava koja će biti dodjeljenja u sklopu projekta Poduzetnički fond Grada Varaždina 2017.

 

Pozivu varaždinskim obrtnicima pridružio se i njegov zamjenik Zlatan Avar, a pročelnica UO za gospodarstvo, turizam i međunarodne odnose zajedno sa suradnicom Željkom Lukačević Dominko pojasnila je detalje tog poziva koji će biti objavljen 4. srpnja.

 

Uz te poticaje gradonačelnik Čehok najavio je i druge poteze kojima će pomoći obrtnicima. Na primjer, cijena najma prodajnih prostora na Špancirfestu bit će povoljnija za varaždinske obrtnike.

 

Grad Varaždin i ove godine nastavlja s projektom "Poduzetnički fond Grada Varaždina", a 4. srpnja (utorak) objavljuje se Obavijest o raspisivanju Javnog poziva u tjedniku Varaždinske vijesti o tome da je na službenim internetskim stranicama Grada Varaždina objavljen Javni poziv obrtnicima i poduzetnicima zajedno s Pravilnikom o provedbi Projekta te svom pratećom dokumentacijom i obrascima.

            To je četvrta godina za redom u kojoj Grad Varaždin pomaže obrtnicima i poduzetnicima kroz bespovratne financijske potpore čiji je cilj poboljšati gospodarsko stanje, poticati poduzetništvo i obrtništvo, očuvati radna mjesta, povećati broj zaposlenih te stvoriti uvjete za redovno i normalno odvijanje gospodarskih aktivnosti. –

U Fondu je osigurano 400 tisuća kuna, dok je prošle godine bilo podijeljeno 194.500,00 kn na 30 obrtnika i poduzetnika.

            Riječ je o potporama trgovačkim društvima i obrtnicima za: ishođenje dokumentacije potrebne za otvaranje obrta ili trgovačkog društva (troškovi javnog bilježnika, procjena nekretnina, razne dozvole, police osiguranja,  projektno tehnološka dokumentacija, poslovni plan), uređenje poslovnog prostora (građevinski, instalacijski i radovi unutrašnjeg uređenja), nabavku opreme za osnovnu djelatnost obrta ili trgovačkog društva, izradu poslovnog plana, bankarske usluge za obradu kredita, troškove uvođenja sustava upravljanja kvalitetom, normi i znakova kvalitete, izradu web stranice te tiskanje promotivnih materijala, dopunsku izobrazbu vezanu uz osnovnu djelatnost te informatičko obrazovanje, sudjelovanje na domaćim i inozemnim sajmovima, sudjelovanje na radionicama i seminarima o edukaciji za pripremu projekata.

            Iznosi potpore će se kretati od 8 tisuća do 15 tisuća kuna po poduzetniku ili obrtniku, ovisno o prikupljenim bodovima. Kriteriji za bodove su također objavljeni u Javnom pozivu na stranicama Grada Varaždina

            Javni poziv bit će otvoren od 4. srpnja do 4. kolovoza 2017. godine, a ukoliko dva ili više podnositelja prijave imaju jednak broj bodova, prednost ima podnositelj koji je ranije predao prijavu na Javni poziv.

 

            Povjerenstvo vrši provjeru ispravnosti podnesenih prijava, izrađuje listu prijavitelja koji su zadovoljili administrativnu provjeru i iste ocjenjuje te predlaže gradonačelniku donošenje Zaključka o dodjeli financijskih potpora za Projekt i Zaključak o odbijanju zahtjeva za dodjelu financijske potpora, u roku od 30 dana od dana zatvaranja Javnog poziva.

 

            Rezultati dodjele financijske potpore po ovom Javnom pozivu, bit će objavljeni na službenim internetskim stranicama Grada Varaždina.

 

Sa svakim poduzetnikom i obrtnikom koji će temeljem Zaključka ostvariti pravo na financijsku potporu, Grad Varaždin sklopit će poseban ugovor kojim se reguliraju međusobna prava i obveze.