04. rujan 2012.

POZIV NA NATJEČAJ ZA SOLARNE ELEKTRANE

MARTINČEVIč† I ERNOIč†

04.09.2012. - U utorak je u Gradskoj vijećnici održana konferencija za novinare na kojoj su Natalija Martinčević, zamjenica gradonačelnika i zastupnica u Hrvatskom saboru i Miljenko Ernoić, predsjednik uprave Razvojne agencije Sjever DAN pozvali sve zainteresirane da se jave na natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz euro-fonda IPARD. Natječaj je otvoren do 24. rujna ove godine, sredstva koja su predviđena su izdašna a postupak je vrlo pojednostavljen pa se očekuje dobar odaziv onih ulagača koji žele investirati u izgradnju solarnih elektrana.

 Natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstva iz IPARD programa za Mjeru 302 »Diversifikacija i razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti« unutar IPARD programa otvoren je od 20.08. do 24.9.2012. godine.
Sektori koji su prihvatljivi su za ulaganja unutar Mjere 302 su:
• Sektor ruralnog turizma
• Sektor tradicijskih obrta
• Sektor izravne prodaje
• Sektor slatkovodne akvakulture
• Sektor usluga
• Sektor prerade na poljoprivrednim gospodarstvima
• Sektor obnovljivih izvora energije
Maksimalna ukupna vrijednost prihvatljivih ulaganja po projektu je 150.000 EUR, osim za ulaganja u obnovljive izvore energije gdje je ograničeno na 675.000 EUR. Maksimalni udio potpore iznosi do 50% ukupnog prihvatljivog ulaganja u projekt.
Novina je mogućnost ulaganja u solarne elektrane do visine 5.000.000 kuna. Za solarne elektrane koje se izvode na postojećim građevinama (krovovi) nije potrebno ishoditi lokacijsku (građevinsku) dozvolu jer se smatraju jednostavnim građevinama. Prihvatljivi prijavitelji su fizičke i pravne osobe u sustavu PDV-a i rangu mikro poduzeća (ne više od 9 zaposlenih djelatnika)  s područja cijele Hrvatske osim grada Zagreba.
Razvojna agencija Sjever – DAN je dosada ugovorila izradu 20 IPARD programa ukupne vrijednosti  veće od  55 mil. KN, a očekuje se povrat ulaganja oko 27 mil. KN. Do sada su 15 projekta odobrena od strane IPARD agencije, od kojih su dva završena i isplaćena su sredstva na račune investitora dok su ostali u fazi izvođenja.  Do kraja godine se očekuje potpisivanje ugovora za preostala 4 projekta, kao i završetak i isplata još dva projekta.  Prema ovim rezultatima Agencija DAN do sada ima 100% učinak u uspiješnosti prijave projekata na IPARD program i pripada skupini najuspiješnijih Agencija u privlačenju sredstava iz navedenog programa.
Za detaljnije informacije obratite se Razvojnoj agenciji Sjever – DAN d.o.o. na broj telefona 042 231 700 ili na mail adrese [email protected] ili [email protected] ili osobno svaki petak kada je dan Otvorenih vrata (uz prethodnu najavu).